Projektet

Lånad bild från Yachting Monthly. Båten på bilden var ursprungligen vit, dessutom har jag photoshopat in en ”hard dodger”

Vi har förstått att en del av er är nyfikna på vad det egentligen är för en båt vi har köpt. Och om sanningen ska fram är vi själva också ganska nyfikna … Just nu håller vi på att bekanta oss med hen (vet inte om stålbåtar är en han eller hon) så gott det går men helt säkra kommer vi inte att vara förrän vi har seglat i lite varierande förhållande. Trots att hen bara har tillverkats i tre exemplar hann engelska seglingstidningar med att göra två tester 1991 och jag har lagt ut den ena testen här och den andra här. Båten kallas både för Sirius Offshore och Sirius 42. En del av er kommer kanske ihåg att vi hade en liten tävling i våras som gick ut på att gissa vår båt men om du missade den rekommenderar jag den här länken, den här och den här.

Seglingsmässigt har vi höga förväntningar, säkerhetsmässigt högsta tänkbara och som bostad betraktad vet vi att båten kommer att bli mycket trevlig att bo i – men det kommer att kräva många timmars arbete innan vi blir helt nöjda. Även om vårt nya hem ritades av en högt ansedd designer (David Thomas) och det inte har snålats in på något är det lätt att märka skillnaden mot t.ex. en Hallberg-Rassy. Ett företag som har producerat kvalitetsbåtar i många år gör inte lika många ergonomiska missar som ett litet varv med bara ett par båtar på sitt samvete. Även om vår Sirius kostade nästan dubbelt så mycket som en HR når det begav sig. Men allt (nästan) går att ändra på och det tar inte emot lika mycket att bygga om en båt som den här – det är ändå ingen som vet hur den såg ut från början …

Invändigt pågår arbetet för fullt och utvändigt kommer ett av vinterns projekt att vara att bygga en vindruta med fast tak. Har man en gång vant sig vid att alltid ha en torr plats med perfekt sikt är det svårt att vara utan. Och eftersom vi aldrig tog ner sprayhooden på vår HR tänker vi satsa på en så kallad hard dodger – ännu torrare och man slipper jordslag på insidan av canvasen.

Fortsättning följer …

Ungeför så här hade vi tänkt oss att vår båt ska se ut en dag. Även om salongen är väldigt ljus vill vi gärna montera fönster i skrovsidorna.

Hard dodgern tänkte jag bygga av marinplywood och glasfiber/epoxy. Funderar på att klä den med canvas för att den mer ska se ut som en sprayhood – lite som vinyltak på en 70-tals bil …

 

  1. Kjell Litwin’s avatar

    Antagligen har ni redan monterat rutor i skrovet, så jag är lite sent ute för att avråda från ovanstående, tyvärr. När det gäller segelbåtar så ska ni nog utgå från att det är en Hon. Arbetsbåtar döps inte sällan till “Hannar”. Men visst är det fritt fram för ett könsbyte även på en segelbåt. För en del kan det nog kännas jobbigt, ungefär som att växla från vänsterkanten till bli moderat. Snygg båt, lycka till.
    /Kjell

Adams förläggare

Collings-Förlag