Maj

You are currently browsing the archive for the Maj category.

I Medelhavet finns det två typer av motorbåtar – de med och de utan mast. Åtminstone är det så många brukar beskriva båtlivet häromkring. Vindarna har en förmåga att antingen blåsa på för full kraft eller inte alls.

Och om man planerar en längre seglats inväntar man paradoxalt nog de vindfattiga dagarna … Men så var inte fallet i går: prognosen lovade 7 m/s sydlig vind och tänka sig – den stämde! Åtminstone vindstyrkan stämde, vindriktningen var mer åt det ostliga hållet. Vårt 50 sjömil långa hopp mellan Ibiza och Mallorca genomfördes i helt perfekta vindar med både konstant styrka och riktning. Vi fick en underbar bidevindseglats med en snittfart på 6 knop – fantastiskt! Jag hann med att göra några mindre justeringar av våra segel, läsa 220 sidor av Boktjuven, äta lunch, dricka några koppar kaffe och känna mig ganska nöjd med tillvaron.

Efter en dag ute till havs angjorde vi den utmärkta ankringsviken Santa Ponsa och firade med varsin gigantisk pizza. En helt okej lördag!

Vår nya plotter är egentligen inköpt till den där stora båten som väntar på oss i Grekland – men jag kunde inte låta bli att göra en snabbinstallation. Återkommer med utförlig test snart. Nöjer mig med att säga att det känns (nästan) som om Apple börjat tillverka båtutrustning, dessutom pratar den med iPad. Användarvänlig!

En hel dag med nöjda trimtrådar 

Tror ni att Camilla orkade äta upp?

Utsikt från vår restaurang

 

 

 

 

 


Äh, jag ville ändå inte skiljas ifrån den …

Ingen har väl missat att det är Stora bokbytardagen i dag? Tänkte jag och hoppade i dingen och rodde in till stranden med ett gäng väl använda och älskade böcker. Här på Ibiza borde man väl kunna stöta på en hel del intressanta böcker med dito ägare som skulle vilja byta till sig några vältummade klassiker. Men icke. Varken The Great Bookswapping day eller El gran día del cambio des libros (eller vad det nu skulle kunna heta på engelska och spanska) verkar ha uppfunnits än – eller så sammanfaller de i alla fall inte med den svenska bokbytardagen. Jag fick sitta alldeles ostörd med min lilla bokhög och såg inte till en enda annan bokbärande person på hela stranden. Attans.Åtminstone när de är så här fina! De här ballerinorna har funnits i mina tankar ända sen vi lämnade San Antoni förra hösten; jag såg dem i ett skyltfönster men hann inte prova … men de stod snällt kvar och väntade i butiken. Som att gå på moln.

Efter en liten odyssé på sydvästra kusten är vi alltså tillbaka i San Antoni, där vi har kurat ut en storm, och den här gången bestämde vi oss för att lyxa till det med några övernattningar i Club Nautics marina – mest på grund av att jag hört rykten om att det fanns vattenfallsduschar i badrummet (sant!) och eftersom priset var väldigt överkomligt så här i början av säsongen (16€/natt) så slog vi till med fyra nätter.

 En liten välkomstpresent från marinan

Men nu är det ju inte så att storm innebär regn och rusk och kyla i de här trakterna, det är fortfarande soligt och varmt så i stället för att sitta och tjura i båten passade vi på att hyra en scooter och ta en närmare titt på inlandet. Utrustade med kameror och anteckningsblock (både fysiska och mentala) har vi susat runt på slingrande vägar, upp och ner för berg, in och ut ur små charmiga byar och även tagit en titt på hur Ibizas badvikar ser ut när man närmar sig dem inifrån. Nytta och nöje med andra ord!

Några axplock ur kameran


 

« Older entries

Adams förläggare

Collings-Förlag