Juli

You are currently browsing the archive for the Juli category.

Ända sedan jag i början av 00-talet frågade en taxichaufför i Köpenhamn hur de bar sig åt för att få tag i blekgula Mercedesar har jag varit sugen på att prova. Inte på att köra taxi utan på att lära mig foliera. Det är nämligen därför många taxibilar har samma läckra färg, de är folierade. Och sedan dess har det hänt mycket: i dag är fler bilar än ni kan ana klädda med ett lager vinylplast. Allt ifrån lokalbussarna till kusinbarnen på landets lilametallic epatraktor och din skumma grannes mattsvarta BMW-suv. Färre och färre bilar lackeras om – däremot växer antalet folierade. Och det samma gäller båtar. Företag som folierar fordon vill få oss att tro att man måste vara proffs för att få ett bra resultat, men lyckligtvis har de fel. Att foliera en båt kräver någon dags träning och några timmars youtubeande för att komma underfull med hur man ska gå till väga, men när man väl fattat grejen går det (oftast) som en dans. Fördelarna gentemot att måla är många. Foliering kräver inte perfekta väderförhållanden, är garanterat lösningsmedelfritt, är mycket billigare och går avsevärt mycket snabbare. Dessutom är det lätt att fälla in en bit om olyckan skulle vara framme. Hur länge folien håller får framtiden utvisa men Oracal som har tillverkat vår folie garanterar färgen i 7 år.

Engelska Wild Groupe tar ungefär 60 000 kr för att foliera en båt av vår storlek på plats här i Grekland, vi kom undan med cirka 3 000 kr och några dagars jobb …

Utgångsmaterialet: tio år gammal polyuretanfärg som tidigare ägare bättrat (snarare förstört) med kladdig enkomponentsfärg. Helt i linje med hans övriga kvalitetskrav … Lägg märke till att vi har justerat vattenlinjen som varit felaktig ända sedan båten byggdes.

Den första testbiten. Vi tränade på tre stycken enmetersbitar innan vi kände oss reda att ge oss på babords sida

När man börjar fatta grejen med att foliera är det riktigt kul.

Halvvägs på styrbords sida. Snart är den gamla fula blå nyansen ett minne blått. Har alltid tyckt att den sett ut som en något mörkare och mattare smurf. 

Den grekiska solen är betydligt starkare än landets ekonomi. Vi tog skydd under en presenning som förankrades i vår bil. 

Att skära rent är kul!

Den gamla snobbranden satt för långt upp, var för tjock och kladdigt målad. Tidigare ägares förkärlek för eltejp gjorde det ännu värre och resulterade i att den täcktes av en vågig tejpremsa …

Några linjer här och där gör stor skillnad

 

Adams förläggare

Collings-Förlag