Frankrike

You are currently browsing the archive for the Frankrike category.

För första gången på 6 år har vi upplevt en svensk vår. Även om det finns årstider i Medelhavet är kontrasterna mindre än här och om jag ska vara helt ärlig har jag insett att Sverige också har sina poänger … Skidåkningen har ersatts med mountainbikecykling och efter att ha flängt runt i Ystads sandskog i mer än en månad har jag äntligen hittat ett riktigt bra spår. Men det finns fler positiva överraskningar: efter snart fem månaders tjatande har byggnadsnämnden gett med sig på i princip alla våra planer. Men det satt hårt inne. Inte förrän den tidigare tillförordnade och ökända bygglovschefen med psykopatisk läggning på något mystiskt sätt avslutade sin anställning löste det sig. Skönt att slippa argumentera med en man som skriker ”kalleankafärger!”, ”är det du eller jag som är expert!” eller menar att bara för att vi är ägare av ett hus betyder det inte att vi ska kunna ha några synpunkter på hur det ska se ut … Ärendet är under expediering vilket betyder att allt nu är godkänt och att bygglovet är så gott som klart!

Under tiden arbetar Camilla intensivt med översättningen av Laurence Bergreens tegelsten om Marco Polo och jag bygger bl.a. plank på vår gård. Och just när seglingssuget är som störst kommer det en inbjudan om att segla katamaran i Kroatien. På lördag mönstrar jag på … Skepp o’hoj!

5 minuters cykling hemifrån ser det ut så här

Och 20 sekunder därifrån så här

Ungefär så här tänkte jag att mitt plank ska se ut

Och i stället för “kalleankafärger” kommer vårt ena hus få den här färgsättningen

Efter Limone blev det 4 dagar i Nice – tack för lånet av lägenheten Anders och Ingela!

Kändes ganska franskt där …

Och smakade också ganska franskt!

Lägenheten låg på första parkett, bokstavligen ett stenkast från stranden

Tror att vi kommer hit fler gånger …

Till och med träden är lite snyggare här

 


Det är bara att erkänna, Frankrike är lite som den där första kärleken man aldrig glömmer. Den som får en att rodna och börja stamma när man ses flera år senare, fastän man är tillfreds och lycklig i sitt nuvarande förhållande. Efter nära två år i Spanien är vi tillbaka i Frankrike – och njuter av att höra franska små barn ropa ett glatt ”Bonjour!” när de paddlar förbi i sina plastkajaker, höra Serge, Brigitte och MC Solar på radion (mais oui, fortfarande!) äta riktiga franska croissanter och hitta persikofärgat rosévin i minsta snabbköpsbutik. Det är egentligen lite orättvist för Spanien har behandlat oss kungligt, tagit väl hand om oss och aldrig gjort oss besvikna … och så kommer arroganta, självupptagna, coola Frankrike och får en att tappa huvudet på en sekund.

Åhh, kolla här! 

Och kolla där!

Och alltså Marseille, vilken positiv överraskning! Efter två nätter på ankar i en av Îles de Friouls kalkstensvikar smög vi oss försiktigt in i Vieux Port, den stora gamla fiskehamnen som ligger mitt i centrum, beredda på att bli antingen bortmotade av fiskearmadan, nermejade av de hänsynslösa turistfärjorna eller utskrattade (eller åtminstone rejält uppskörtade) när vi frågade om det var möjligt att ligga några dagar i hamnen. Pas de problème! För 26€/natt ligger vi mitt i stan, längs Quai de Rive, omgivna av teatrar, Pastisbarer, olivtvålsbutiker och fantastiska, smutspastellfärgade hus med flagnande fönsterluckor … helt underbart. Tror att vi stannar ett par dagar till.Så ska rosévin se ut!

Låtsasfransyskor

Iain och Annie, ännu ett par som bara några minuter efter att vi träffats kändes som gamla goda vänner! Vi sprang på varandra här i hamnen i höstas och insåg snabbt att vi hade väldigt mycket gemensamt – ingen av oss är några riktiga äventyrare men vi kommer inte heller att behöva ångra att vi aldrig förverkligade våra drömmar i framtiden, snarare tvärtom.

Tio år innan jag och Camilla kastade loss lämnade våra skotsk-engelsk-irländska vänner Glasgow och tog kanalvägen genom Europa med sin båt. När de kom fram till Medelhavet hade de redan hunnit med att köpa ett fantastiskt hus med en svårslagen utsikt från den franska delen av Pyrenéerna … Till vår stora glädje blev vi sist vi sågs tillfrågade om vi ville spendera en weekend där – gissa om vi nappade på deras erbjudande?

Tyvärr var Iain upptagen med att transportera en oljeplattform över Indiska oceanen så vi fick hålla tillgodo med världens trevligaste Annie. I Figueres (Salvador Dalis hemstad) som ligger två timmars tågresa härifrån blev vi upphämtade av henne och 40 minuter senare hade vi passerat gränsen till Frankrike i hennes Land Rover. Två kilometer från gränsen drabbades vi av en deja vu–känsla: precis som i somras när vi hälsade på Sylvie och Benoît på deras tryffelfarm i Provence inkvarterade vi oss i ett hus med milsvid utsikt över en fransk dal och snöklädda bergstoppar. (När man befinner sig i en miljö som den här känns TV som en helt obegriplig uppfinning.)

Vi hann med marknadsbesök, vingårdsbesök (mer om detta längre fram), några restaurangbesök, ett besök i Colliure, sena kvällar där vingårdsvinet avsmakades och en del fönstershoppande hos de lokala mäklarna (vi blev lite inspirerade).

Tack för en höjdarhelg Annie! Vi ses snart igen, dessutom hoppas vi på några gemensamma naturhamnsankringar på Balearerna i sommar.

Land Rover i bergen

På väg upp till huset

Man blir trött av att resa!

Cremant – minst lika gott som Cava

Marknadsfynd 1

Marknadsfynd 2

Marknadsfynd 3

Katalanska mackor …

… på excentrisk restaurang.

Colliure – nu ska det plåtas!

Naturligtvis måste man äta crêpes i Frankrike!


« Older entries

Adams förläggare

Collings-Förlag