September

You are currently browsing the archive for the September category.

Vilken kontrast: häromdagen var vi ett par på väg söderut i en segelbåt – idag är jag en gräsänkling som bor i en båt på land!

Camilla satte sig på flyget igår morse och ett par timmar senare stod hon i en monter på bokmässan i Göteborg. Där ska hon vara fram till på söndag och sedan blir det en visit i Stockholm innan jag får se henne igen i slutet av nästa vecka. Om hon nu inte glömmer bort mig …

Här i Port Napoleon, som är en av Europas största hamnar, finns det gott om ensamma män som fixar och donar med sina båtar. Vi nickar igenkännande mot varan där vi står på våra stegar fullt upptagna med våra projekt. Det rengörs, poleras, målas, meckas, slipas och dricks en och en annan öl. Jag är övertygad om att det på restaurangen här i hamnen berättas seglarskrönor som bara blir bättre ju fler gånger de blir berättade. Allt är med andra ord ganska gemytligt!

Skulle jag känna mig ensam om kvällarna finns det gott om trevligt folk här, dessutom finns det en hel del andra individer här: närmare bestämt några billioner mygg! De verkar alla ha fattat tycke för mig, trots att några hundra av dem har fallit offer för mitt elektrifierade tennisracket.

Och det var värt varje sluss, varje meter och varje sekund! Nu är vattnet salt och vinden varm! Och havet är så blått, så blått! Lycka.

Vi måste faktiskt prata lite mer om helgen i Provence. Och framförallt om maten. Det är väldigt lätt att förstå varför människor blir förälskade i den här lilla delen av världen med ett så fullkomligt, och lyxigt, skafferi precis utanför dörren. Dignande olivträd, färska doftande, gröna fikon, aprikoser, persikor, mandel (så att man kan göra egen hemlagad fransk nougat), körsbär, kastanjer (och lite hemlagad crème de marron till pannkakorna), en bigård med snälla små bin som suger i sig lavendelnektar och gör den godaste honungen i världen, vild timjan som täcker marken under våra fötter, och sist men inte minst – alla knubbiga små tryfflar som gömmer sig under ekarna och bara ligger och väntar på att nosas upp.

Jag frågade Benoît vilket hans allra godaste tryffelrecept var och svaret kom utan tvekan. ”Nybakat bröd, ett rejält lager smör och tunna, tunna skivor av färsk tryffel. Och några flingor salt på det.”

Och allt man inte odlar eller tillverkar på sin egen gård finns förstås hos grannen eller på marknaden. Getost, vildsvinskorv, patéer, underbara bakverk och förstås – vinet. Här gäller den självklara filosofin att det mesta man äter ska vara närproducerat. Sympatiskt och fullkomligt naturligt i det här gastronomiska himmelriket. Locavore, helt enkelt.

Tomater som tomater också kan se ut

Som blev till en ljuvlig tomatsallad på vårt middagsbord

En fransk pintade, d v s pärlhöna, som avnjöts med gräddig tryffelpasta

Citrontimjan, direkt från marken

Säsongen för sommartryffeln var egentligen slut men en liten rackare lyckades mamma tryffelhund nosa upp

Färdkost på hemvägen

Avsmakning av dagens marknadsinköp

« Older entries

Adams förläggare

Collings-Förlag