Gissa vår nya båt 2

Illustration av salongen (lånad från originalbroschyren)

Okej, jag erkänner – det är kanske inte så lätt att hitta information om vår nya båt. Bästa (och enda) förslaget vi har fått hitintills är att det skulle röra sig om en Roy 46 CC. Den enda sådan vi hittat som är till salu ligger i Preveza (rätt gissat Hans och Svend), är blå och byggd 1991. Men där slutar likheterna. Vår nya båt har inte centercockpit och den är dessutom några fot kortare.

Dags för fler ledtrådar
Året var 1989. Svenska popgruppen Style hade äntligen upplösts och Jakob Hellman skapade svensk musikhistoria med albumet …och stora havet. I England hade Alan Jessop (ägare till Englands största fotobutikskedja) även han drömmar om det stora havet, och hade precis fått en 38 fots segelbåt levererad, specialbyggd efter sina egna höga och högst specifika krav. Han var nöjd med sin båt, men framför allt var han nöjd med nivån på hantverket. Och varför nöja sig med en 38-fotare när man har råd att bygga större båtar än så?

Tillsammans med båtbyggarna Bryan Jones och Phil Bishton startade han Xxxxxx Yachts och anlitade David Thomas för att rita den bästa tänkbara långseglaren på lite över 40 fot. Den första båten blev hans egen och utöver den byggde varvet 2 båtar till. Yachting Monthly och Yachting World testade och var lyriska – enda problemet var att prislappen var i högsta laget. För samma pris kunde man nämligen köpa 1,5 Swan 43 1991. Alan Jessop behöll sin båt i många år och seglade till Västindien (ARC-rallyt) på 17 dagar år 2000. Nu har turen kommit till oss att ta hand om hans skapelse ­– något vi i allra högsta grad ser fram emot!

Någon som anar vad det är för en båt nu?

Illustration av owners cabin (lånad från originalbroschyren)

Planritning (lånad från originalbroschyren)

Så här såg hon ut innan skrovet målades blått (lånad från Yachting Worlds test 1991)

 

 1. Jonas Algården’s avatar

  Hej! Det är en Sirius 42. Grattis till nya båten!
  Adam, vi har mailat varandra innan ni seglade iväg med 312:an, jag jobbar på Hallberg-Rassy och du undrade lite om dieseltanken som ni behövde lyfta ur. Kul med nya båten, men lite synd att ni lämnar Hallberg-Rassy dock… 🙂 Lycka till framöver. MVH // Jonas Algården

 2. Amanda’s avatar

  Hej! Vad kul att du hittat till min blogg, och så roligt med novellen! Jag har faktiskt inte läst den själv än – jag är en sån där som gillar mina noveller lite då och då och inte alla på en gång. Men nu blev jag nyfiken, så jag ska definitivt läsa den. Jag blir så glad över nyöversättningar och klassiker som kommer i nya versioner 🙂 Nu ska jag verkligen hålla utkik efter “Äktenskap a lá mode” – får man fråga vad den kommer heta nu? Eller är det hemligt? 🙂

  Extra kul att din man kommer från Skurup. Och jo, jag kommer verkligen härifrån, jag pluggar inte på folkis utan har bott här hela mitt liv (på gott och ont…).

  Tack för din fina kommentar, och vilket fantastiskt spännande liv ni verkar ha! Ska kolla in er sida närmare. 🙂

  Amanda

 3. christer bengtson’s avatar

  Hej vi är Lagunare från limhamn vi tänker ta oss genom kanalerna med vår Marieholm 32 .Vi läser med stort intresse era bloggar.Vi har tyvär ingen bra gissning men vi har en bra fråga,vem skickar man masten med och vad kostade det?

  Tacksamma för svar.

  MVH Mona och Crister(spiket) PS undrar om det var ni som köpte en spinnakerbom av oss DS.

 4. Tord-Monica’s avatar

  Hej på er vi sitter i Las Palmas och väntar med stor spänning att få se den nya båten.

  MVH

  Tord & Monica

 5. Adam’s avatar

  Tjena Spiket!
  Visst var det jag som köpte din spinnakerbom! Kul att ni är på väg – knappast något ni kommer att ångra! Masten skickar ni med Wolfgang Graf. Han hämtar upp både i Tyskland (Böbs Verf i Travemünde) och Holland och lämnar i Port Napoleon. Priset är beroende på mastens längd. Räkna med ca 6 – 7 000 kr (värt varenda krona!). Kolla in: http://www.masttransporte.de. Synes!

  Hallå Barcelonagrannar!
  Inte hade ni väl trott att vi skulle köpa en engelsk container? Den här båten ska få ta med oss på en lång resa. Vi börjar med lite mer Medelhav men sedan bär det av västerut. Vi ses på Kanarieöarna!

Adams förläggare

Collings-Förlag