Maj

You are currently browsing the archive for the Maj category.

Visst är de väl så? Dessutom är vi väl goda medborgare om vi konsumerar så mycket som möjligt? Så att hjulen börjar snurra, bankerna kan dela ut bonusar och stadskassan fylls med skattepengar?

En av de bästa sakerna med att få lite distans till livet där hemma är att man omvärderar mycket av det som man en gång tog för givet. Att vara utan TV har höjt vår livskvalitet med åtskilliga procent och med en begränsad yta att bo på tänker man efter en gång extra innan man köper något. Att vi känner oss fria beror inte bara på att vi bor på en båt – det faktum att vi inte omges av en massa onödiga prylar längre har säkert minst lika stor betydelse. Vi har nog varit ganska dåliga EU-medborgare sedan vi för snart tre år sedan lämnade Sverige – men de sista månaderna har vi bättrat oss … Just nu shoppas det utrustning för fulla muggar! Ankare, solpaneler, bimini, lazybag och mängder av småprylar har anlänt eller är på väg hit.

I dag kom dock ett paket som knappast kvalar in som båtutrustning. Och även om innehållet nog av många uppfattas som en dyr leksak är det en förutsättning för att vi ska kunna utföra vårt nya jobb. Med hjälp av denna makalösa manick ska vi nämligen ta bilder av och filma var enda ankringsvik och hamn i Joniska havet uppifrån …

Bildbevis kommer snart.

I paketet låg det en …

… flygande kamera!

 

Saknad vovve

Det har varit lite sorg på varvet den senaste veckan. Vi, och alla andra som bor på sina båtar nu, var nämligen övertygade om att vi aldrig skulle få se vår fina vakthund Rush igen. Det började med att han plötsligt var borta en dag för några veckor sen, och när jag frågade varvsägaren Dimitris om han visste var Rush var slog han ut med armarna, skrattade och förklarade att ingen visste – han brukade tydligen försvinna vid den här tiden varje försommar, för att sen komma tillbaka glad och nöjd efter några dagar. ”Maybe holiday?” föreslog Dimitris glatt. Men dagarna gick och ingen Rush kom tillbaka. Efter två veckor frågade jag Dimitris igen om han fortfarande inte visste något, och nu såg han mer bekymrad ut och skakade sorgset på huvudet. ”Maybe dead …”

Men så var det inte. I går eftermiddag stod han plötsligt nedanför vår båt och viftade på svansen! Av Dimitris förklaring förstod jag att han tydligen blivit påkörd av en bil och lämnad till en veterinär där han stannat kvar tills någon kom på att det var Dimitris hund och kom och lämnade honom. Hur som helst, här är han livs levande! Och alla är glada.

Rush är som Narnias Aslan. Stor, stark, klok och värdig och väldigt, väldigt snäll. Och nästan lika gammal.

Close, but no cigar … Inget går upp mot en svensk syren, inte ens en grekisk ”eldborste”. Vet inte vad det här trädet eller blomman som växer på det heter men blommar gör det i alla fall här, just nu. Överallt!

I Sverige däremot, där är det snart dags för min väldoftande favoritblomma att slå ut! Så om lite mer än en vecka packar jag min väska och reser hem en sväng. (Det börjar kännas lite fel att säga ”hem”, för mitt hem är ju här nu. Å andra sidan finns det i Sverige ett par hem där jag alltid känner mig som hemma och massor av platser – och inte minst människor – som ingår i begreppet ”hemma”. Så hem får det bli.)

Egentligen har jag inte alls tid att åka härifrån nu mitt i alla förberedelser inför sjösättningen och allt annat spännande som förhoppningsvis ska hända i sommar, så det blir bara en ynka veckas besök i Malmö och Ystad, men den veckan ska jag fylla med en massa härliga saker:

1. Träffa min familj, som jag inte sett sedan förra sommaren!

2. Träffa vänner som jag inte sett sedan förra sommaren, eller ännu längre sen!

3. Vara med på Vintagemässan i Malmö tillsammans med Collings Förlag, där vår förläggare Niklas Collings och jag ska visa upp förlagets bokserie Collings Vintage! Det här är ett riktigt drömprojekt där jag och Niklas tillsammans luskar fram gamla bokpärlor som vi tycker förtjänar en nyutgivning i nya kläder – än så länge har det blivit en nyöversättning av en bok som senast översattes till svenska 1923 och en förstagångsöversättning av en bok som aldrig tidigare getts ut på svenska. Och när jag är klar med texten träder den talangfulle formgivaren Adam Hansson in i bilden (varför gå över ån efter vatten?) och ger boken ett fint nutida vintageutseende. Och se där, en gammal bortglömd bok har fått nytt liv! Idag består serien av Den nya Isabel av Katherine Mansfield och Pojken och gunghästen av D.H. Lawrence, men vi hoppas förstås kunna utöka den allt eftersom. Så alltså, två hela dagar fulla av vintage – hurra, hurra!

4. Dofta på syrenerna i Kungsparken i Malmö. Snälla, snälla, stå i blom när jag kommer!

« Older entries

Adams förläggare

Collings-Förlag