Oktober

You are currently browsing the archive for the Oktober category.

Hur går det med renoveringen då? Jodå, det går framåt – om än långsamt. Att bygga om en båt tar betydligt längre tid än vad motsvarande projekt skulle ta i en bostad som inte flyter. Allting måste mallas (har gjort av med lite drygt 10 m2 wellpapp), sågas till, testas och justeras i evigheter. Men jag gillar ju att bygga så jag klagar inte.

Så här såg det ut för någon vecka sedan. Den gamla vasken visade sig vara gjord av rostfritt stål under ett tjockt lager stenhård vit färg. Efter fyra timmars slipande var nästan all färg borta. Bänkskivan är utsågad ur 12 mm marinplywood och jag har försänkt vasken i den med hjälp av min överhandsfräs. 

Framkanten på bänkskivan är ditsatt och allt trä är inbakat i flera lager epoxy. Bakom den välvda väggen finns det numera gott om plats för både stora och små fötter – sängen blev 202 cm lång!

4 lager 4 mm tjock plywood med en massa epoxy mellan. Det blev minst sagt stabilt.

Så här ser det ut på andra sidan. Snart ska väggen kläs med teakfanér.

När vi renoverade vår förra båt letade jag med ljus och lykta efter högtryckslaminat som inte var uppklistrat på spånplatta, utan att hitta det. Inga problem i Grekland! Min lokala trävaruhandel här i Preveza kan ta hem precis vad som helst till riktigt bra priser. Till råga på allt är ena delägaren, Konstandinos Karabelas, en riktigt trevlig prick! Spegeln ovanför har jag fått tillskuren av en annan trevlig prick – Thanasis Nassis. Min nya vän som, tro det eller ej, har läst till civilingenjör i Luleå! Pratar fantastiskt bra svenska och bjuder på svenskt bryggkaffe …

Efter lite trixande med laminatet såg vasken ut så här. För en gång skull är jag faktiskt ganska nöjd!

P.s. Även om det är kul att bygga går det inte upp emot att träffa nya vänner! Vi har redan bestämt träff med grabbarna ovan och deras respektive. Även en skidresa här i Grekland har planerats tillsammans med Konstandinos och hans fru.

Nu vet jag äntligen vad den där rostfria stolpen mitt i båten är till för

Innan man ger sig av på en långresa, alternativt lämnar hamnen efter en lång vintervila, brukar man ge sig ut på en så kallad shakedown – en liten testseglats för att kolla så att allt fungerar, att man kommer ihåg var allt sitter och vad alla skot och tampar egentligen gör och att båten är redo för de stora haven.

Eftersom vi tänker tillbringa vintern i vår båt på landbacken är detta förstås inte särskilt aktuellt än på ett tag. Men varför inte köra en alternativ shakedown, för att kolla så att båten står stabilt mellan stöttorna?

Ganska ofrivilligt var det just vad vi gjorde i går eftermiddag. Både Adam och jag var inne i båten när det plötsligt kändes som om en gigantisk hand tog tag i skrovet och skakade om allt vad den kunde, i uppskattningsvis 30 (väldigt långa) sekunder. När vi vågade sticka upp våra huvuden i sittbrunnen och se oss omkring, såg allt ut som vanligt. Dimitri, varvsägaren, kikade ut från kontoret och frågade om vi var okej? Bara en liten jordbävning, upplyste han oss. Det händer ibland. Så nu vet vi hur det känns att vara mitt i epicentrum av ett jordskalv med en styrka av 4,9 på Richterskalan, vilket rapporterades på kvällens lokala nyheter.

Och vi som trodde att vi redan hade testat båtens stabilitet. Förra måndagen upplevde vi ett väder som nog faktiskt kan mäta sig med ”Orkanen på Rhen”, om någon kommer ihåg den … Från blå himmel till svart på sekunder, skyfall, blixtar som slog ner överallt runtomkring oss och en vindstyrka som enligt rapport uppmättes till 88 knop (ca 44 m/s). Men vår nya båt tog även det med ro och vibrerade knappt ens. Så nu känner vi oss ganska säkra på att hon står stabilt.

Våra grannar här på varvet låg för ankar i blåsvädret och fick en knockdown (när masten rör vid vattenytan) med sin Finnsailor, utan att ens ha seglen uppe! Bara som en jämförelse.

Annars är det ganska lugnt här.

Tack #2

145 röster! Så många tyckte att Doktor Kessners hemlighet skulle få Augustpriset på Vi Läsers hemsida. Jag är överväldigad, stolt och framför allt tacksam för alla röster!

Faktum är att min bok ledde under nästan hela helgen men tvingades se sig slagen av en författartrio som nominerades till Augustpriset. Manne gräver ett hål gick om i går och Doktor Kessners hemlighet petades ner till en andraplats. Vad kan man dra för slutsats av det här? Jag måste helt enkelt valt fel titel ­– uppföljaren ska heta Doktor Kessner gräver ett hål, då måsta jag ju bara vinna Vi Läsers omröstning nästa år!

« Older entries

Adams förläggare

Collings-Förlag