September

You are currently browsing the archive for the September category.

Efter några dygn i Santa Ponsa seglade vi häromdagen de sista sjömilen till Port de Andratx. Förra gången vi var här kändes det lite väl exploaterad och turistifierat – men i jämförelse med Santa Ponsa är det rena himmelriket! Men det är klart, om man drömmer om en semesterort helt uppbyggd av betong och ett restaurangutbud bestående av fish ’n chips-pubar som visar engelska ligamatcher på storbildsskärmar dagarna i ända är det förra att föredra …

Innan vi säger farväl till Mallorca och tar oss de 59 sjömilen till Ibizas norra spets väntar ett besök på det lokala tvätteriet, några kortare utflykter och en del jobb. I gynnsamt väder borde överfarten kunna klaras av under dygnets ljusa timmar – bara att invänta en riktigt bra prognos.

P.s. Trots att vi snart är inne i oktober ligger både luft- och vattentemperaturen på lite drygt 25° C – underbart!


Vissa gamla vanor är visst svåra att göra sig av med … För lite mer än sju år sedan köpte vi Isola och seglade då hem henne från Stockholm till Malmö, och om man bortser från regnet och motvinden som vi kämpade oss igenom under den sommarmånaden var det en fin resa längs den svenska ostkusten. Men trots det så tillbringades de följande seglingssemestrarna utan undantag på västsidan – framförallt längs den klippiga och karga Bohuslänskusten.

Och i går kväll när vi hade passerat Palmabukten och svängt in i Cala de Santa Ponsa, precis söder om Andraitx, var det något som kändes väldigt bekant. De höga, kantiga bergen som jag har saknat så var tillbaka, vattnet kändes på något sätt friskare och så var det förstås den där solnedgången … Västkusten är bästkusten, helt enkelt. Eller?

Och förresten, om man nu får lov att klaga lite. Jag vet, egentligen får jag inte det men nu gör jag det i alla fall. Var sjutton håller alla andra långseglande roliga och spännande par/familjer/tjejgäng/killgäng/ensamseglare/kollektivseglare etc. i vår ålder hus? Va? Va? Var är ni, jag vet att ni måste finnas där ute någonstans? Och visst, vi har inte kommit längre än till Medelhavet, men alla andra kan väl ändå inte redan vara i Karibien eller i Söderhavet eller på väg till Antarktis?

Så. Färdigklagat för idag.

Efter att i veckor ha varit omgiven av charterbåtar med lika mycket charm och individualitet som husbilar fick jag igår syn på något som stack ut en smula. Och eftersom jag kände mig stärkt av vår lägenhetsförsäljning drabbades jag genast av hybris. Där är den ju, vår nästa båt!

Jag glömde genast bort min mosade tå, hoppade snabbt ner i dingen och tog på mig min bästa ”jag-har-råd-med-din-båt-min”. Tyvärr var inte Germania Nova till salu men ägaren lät mig ta några bilder av henne. Till min stora förvåning var denna lilla 155-fotare nytillverkad! Ett spanskt varv vid namn Factoria Naval Marin har lagt de senaste åren på att bygga en replika av en framgångsrik racer från 1908. När jag insåg att det krävs en besättning på 13 personer för att hantera hennes 2383 m2 segelyta svalnade mitt intresse en aning. Men att drömma går ju alltid …

« Older entries

Adams förläggare

Collings-Förlag