Länder

You are currently browsing the archive for the Länder category.

Ystadsurf 2

En gång i tiden bodde jag här, i småstaden Ystad på den skånska sydkusten. Det är nästan 20 år sedan Camilla och jag tog steget ut i världen och vågade förverkliga våra drömmar. När vi äntligen efter många års vånda vågade sälja vårt hus, flytta, säga upp oss ifrån våra jobb och tog vårt livs roder i egna händer kom den berömda ketchupeffekten. Stärkta av varandra och känslan av att själva bestämma tog vi oss efter några år vidare ut i världen med vår segelbåt. Och nu är vi tillbaka (åtminstone tillfälligt). En ganska motsägelsefull känsla.

Men vi är andra människor i dag. Jag känner inte att jag måste börja argumentera med cykelhandlaren som varnar oss för att cykla i Sandskogen för att det finns så många invandrare där och att man aldrig vet vad de kan hitta på … Eller grannar som bestämt hävdar att Ystad är en av världens vackraste och bästa platser … Okunskap och främlingsfientlighet finns överallt och jag lägger hellre min energi på att leta upp guldkorn här än att gå omkring och reta mig. Det är nu mer än 6 månader sedan vi lämnade in vår bygglovsansökan och vi inser att vårt husprojekt inte kommer bli klart i morgon, däremot blir bygglovet kanske klart i nästa vecka. Saker och ting går inte så snabbt här och under tiden passar jag på att göra något som jag sällan fick tid till för 20 år sedan – att vindsurfa! Till min stora glädje finns det en vindsurfingklubb här med en massa trevliga medlemmar och förvaringsutrymme för alla mina surfprylar. Helt klart något som kommer göra min vistelse här värdefull!

Ystadsurf 1Ystadsurf 4Ystadsurf 3

CroatiaFullOfLife 1

Mina nya vänner Leonie, Stella och Fritz

En av mitt livs bästa semestrar var i Kroatien 2003. Faktum är att upplevelsen var så stark att den kom att ändra mitt och Camillas liv för alltid. Det var nämligen där vår plan om att bli bofasta på en segelbåt väcktes. Vi hade chartrat en segelbåt tillsammans med vänner och seglade under en vecka runt i skärgården utanför Zadar. Framförallt träffade vi på andra charterseglare men även en del nordeuropéer i privata segelbåtar, och det var dessa som fick oss att börja drömma. Tänk att det fanns människor som levde sina liv på en segelbåt i ett paradis som detta! 7 år senare var vi själva redo för samma livsstil och resten av historien kan du som bekant läsa om här på bloggen.

Därför var mina förväntningar högt uppskruvade när jag tillsammans med tre andra bloggare blev inbjudna av Kroatiska turistrådet att följa med på en 4-dagars seglats i området. Till en början var jag orolig för att Kroatien skulle ha förvandlats till en turistfälla men mina farhågor kom på skam. Det såg precis ut som jag mindes det och atmosfären var lika inbjudande och vänlig som sist. Kan varm rekommenderas! Men om du åker dit – var beredd på att det kan ändra ditt liv …

CroatiaFullOfLife 4

Resan började med att vår skeppare Janko seglade uppför floden Krka till Skradin och vattenfallen i Skradinski Buk

CroatiaFullOfLife 5CroatiaFullOfLife 8

CroatiaFullOfLife 9

CroatiaFullOfLife 6CroatiaFullOfLife 13CroatiaFullOfLife 11CroatiaFullOfLife 10CroatiaFullOfLife 12CroatiaFullOfLife 14CroatiaFullOfLife 15CroatiaFullOfLife 16CroatiaFullOfLife 17

Därefter seglade vi ut till nationalparken Kornati

CroatiaFullOfLife 23CroatiaFullOfLife 24CroatiaFullOfLife 21CroatiaFullOfLife 27CroatiaFullOfLife 28CroatiaFullOfLife 26CroatiaFullOfLife 25CroatiaFullOfLife 18CroatiaFullOfLife 22CroatiaFullOfLife 19CroatiaFullOfLife 29CroatiaFullOfLife 3En fantastisk påminnelse! Till sist vår farkost: en Lagoon 39. Komfort och seglingsegenskaper som en mindre villa …

För första gången på 6 år har vi upplevt en svensk vår. Även om det finns årstider i Medelhavet är kontrasterna mindre än här och om jag ska vara helt ärlig har jag insett att Sverige också har sina poänger … Skidåkningen har ersatts med mountainbikecykling och efter att ha flängt runt i Ystads sandskog i mer än en månad har jag äntligen hittat ett riktigt bra spår. Men det finns fler positiva överraskningar: efter snart fem månaders tjatande har byggnadsnämnden gett med sig på i princip alla våra planer. Men det satt hårt inne. Inte förrän den tidigare tillförordnade och ökända bygglovschefen med psykopatisk läggning på något mystiskt sätt avslutade sin anställning löste det sig. Skönt att slippa argumentera med en man som skriker ”kalleankafärger!”, ”är det du eller jag som är expert!” eller menar att bara för att vi är ägare av ett hus betyder det inte att vi ska kunna ha några synpunkter på hur det ska se ut … Ärendet är under expediering vilket betyder att allt nu är godkänt och att bygglovet är så gott som klart!

Under tiden arbetar Camilla intensivt med översättningen av Laurence Bergreens tegelsten om Marco Polo och jag bygger bl.a. plank på vår gård. Och just när seglingssuget är som störst kommer det en inbjudan om att segla katamaran i Kroatien. På lördag mönstrar jag på … Skepp o’hoj!

5 minuters cykling hemifrån ser det ut så här

Och 20 sekunder därifrån så här

Ungefär så här tänkte jag att mitt plank ska se ut

Och i stället för “kalleankafärger” kommer vårt ena hus få den här färgsättningen

Efter Limone blev det 4 dagar i Nice – tack för lånet av lägenheten Anders och Ingela!

Kändes ganska franskt där …

Och smakade också ganska franskt!

Lägenheten låg på första parkett, bokstavligen ett stenkast från stranden

Tror att vi kommer hit fler gånger …

Till och med träden är lite snyggare här

 

« Older entries

Adams förläggare

Collings-Förlag