September

You are currently browsing the archive for the September category.

Jag fick en fråga från en av våra läsare om vi hade tröttnat på att segla och om det var därför vi skrev så sällan här på bloggen. Men det är svårt att tröttna på något man aldrig varit överdrivet intresserad av. Att bo på en segelbåt handlar nämligen väldigt lite om segling, faktum är att yachtisar i princip aldrig pratar om foldingpropellrar, avancerade laminerade segel eller vilken bottenfärg som ger minst friktion genom vattnet. Vi pratar i stället om platser vi har varit på, var man kan få tag på matvaror vi saknar hemifrån, vilken restaurang som har bäst wifi och massor av andra saker som de flesta andra människor också pratar om. För oss är våra båtar våra hem och ibland flyttar vi på dem för att få uppleva nya spännande platser. Salta seglare lämnar sällan sitt hemland på egen köl.

Därmed inte sagt att vi inte gillar att segla vår båt. Ibland händer det att vi kryssar genom ett sund mellan två öar och då kan vi inte låta bli att tävla mot andra båtar. Vi är lyckligt lottade som har en trygg båt som kör om i princip alla charterbåtar upp till 50 fot, och visst är det kul att se loggen passera både 8 och 9 knop. Men helt ärligt – hur rafflande är det egentligen att förflytta sig i 15 – 16 km/h? Och att förflytta sig långa sträckor över öppet hav är det få som tycker är spännande i längden. Ju större båt man har och ju fler prylar som är elektrifierade och hydrauliska – desto sämre blir också seglingskänslan. Och det är därför vinsurfing är en fantastisk sport att utöva vare sig man bor på en segelbåt i Medelhavet eller i en villa i Sverige. Mer seglingskänsla och fartkänsla går omöjligen att få, särskilt med tanke på hur billig utrustningen är. Och det är bland annat därför vi har legat stilla en ganska stor del av den här sommaren – för att vi ska kunna segla så mycket som möjligt …

Egentligen borde jag inte sprida det här, men här kommer ett litet tips: om du bor på en båt och älskar att vindsurfa, sätt då genast kurs mot Vassiliki på Lefkas. Här får du nämligen utan problem plats i en hyfsat skyddad liten hamn som du kan stanna hur länge som helst i – utan att betala en enda euro! Du kommer att omges av en mysig liten by full av restauranger och runt omkring den finns fantastiska badstränder. Men bäst av allt: Vassiliki bjuder på ett av Europas bästa surfställen. Nästan varje förmiddag blåser det lätta sydliga vindar som är perfekta för nybörjare och nästan varje eftermiddag sätter de termiska vindarna igång och de når ofta kulingstyrka. På Vassilikis långa strand längst inne i viken trängs stora surfcenters med varandra och hit reser vindsurfare från när och fjärran för att få utöva sin sport och träffa likasinnade.

Sex veckors båtplats = noll euro!

My surfer girl!

Det ska nog gå det här

Camillas nya bräda visade sig vara riktigt kul när de hårda vindarna uteblir

Stor men lätt att gippa

Camilla tillsammans med trevlig norsk familj som både gillar att surfa och segla

Lokal bar

Ett måste på ett surfställe!

En halvtimmes vandring från hamnen väntar det här

Slutet av september och 27 grader i vattnet …

Bergen runt Vassiliki är fulla av dricks- och duschvatten. Extra passande med en källa som sprutar ur berget ett stenkast från vår båt

Och sist men inte minst – Grattis pappa på 70-årsdagen! Det är till stor del tack vare dig och ditt tålamod som jag snöade in på vindsurfing. Hoppas att du får en fin dag och att vi kan fira den igen när vi ses nästa gång!

 

 

 

 

Adams förläggare

Collings-Förlag