Oktober

You are currently browsing the archive for the Oktober category.

Vi har fastnat. Efter Formentera seglade vi tillsammans med Lena och Kenneth på Blue Moon vidare till San Antonio på Ibizas västra sida. Diverse lågtryck från när och fjärran avlöser varandra och då gäller det att vara på rätt ställe ­– alltså ett ställe där det finns bra och billiga hamnar. Och San Antonio är just ett sådant ställe.

Räddningen för oss kostnadsmedvetna seglare i dessa trakter heter Port IB. På alla de Baleariska öarna finns det kommunalt ägda hamnar som erbjuder prisvärda ”Transitplatser” i max tre dagar. Men under lågsäsong går det bra att förnya när tiden är ute, och vi har precis varit och förnyat för tredje gången.

Så fort vädret tillåter (vilket det verkar göra på måndag) ger sig en minieskader bestående av två svenska Hallberg-Rassy av mot Cabo de la Nao på det Spanska fastlandet. Misstänker att våra vänner på sin HR 39 kommer att anlända en stund innan oss … Fram till dess fortsätter vi att umgås med dem, fikar, läser, jobbar och förbereder båten.

Seglarens variant på fönstershopping – Camilla står och beundrar en av våra drömbåtar, en North Wind 47


Och här en – öhh, segelbåt med vindsurfingrigg?

Undrar om himlen öppnar sig snart?

Eftermiddagsfika på Café Tulip

Jag har rensat min första bläckfisk! Och inte bara en, utan tre stycken långarmade små rackare. Efter att ha stått och tvekat vid fiskdisken en gång för mycket tog jag till slut mod till mig, pekade på de tioarmade bläckfiskarna och vände mig till damen med de långa gummihandskarna. På min bästa fiskdisksspanska frågade jag så nonchalant jag kunde om de var ”listo para barbacoa” och hoppades att hon bara skulle svara si, claro, visst är de färdiga att slängas på grillen! I stället fick jag ett uppmuntrande leende och en lång harang, av vilken jag bara uppfattade de sista orden: hur mycket vill du ha? Jag beställde ett halvt kilo och gick stolt och glad därifrån, direkt hem för att konsultera min fisk- och skaldjurskokbok.

Naturligtvis krävdes det lite rensande innan de var redo för grillen, men det var hur enkelt som helst och det färdiga resultatet blev precis så gott som jag hade hoppats på. Och så känns det ju skönt att äntligen veta hur man gör – nu slipper jag gå och sukta efter färsk calamares, när det finns så gott om råvara här!

Adam väntar tålmodigt på första tuggan

Det kanske låter som en av kapten Haddocks svordomar men det är det inte (tror jag). Däremot är det precis vad de två färger som just nu omger oss påminner om. Tramuntanvinden som för precis ett år sedan gjorde allt för att sätta skräck i oss medelhavsnybörjare har bestämt sig för att röra runt lite i den baleariska grytan. Även om Ibiza och Formentera inte drabbas särskilt hårt av denna lätt terroristiska vind märker vi av den mer och mer nu under hösten. Efter en tämligen skumpig ankring utanför Port Savina (Formentera) beslutade vi oss i går förmiddag för att ta oss tillbaka till den skyddade viken på Espalmador vi tidigare legat i. Tillsammans med våra nyfunna svenska vänner Lena och Kenneth på Blue Moon ligger vi nu här och kastas fram och tillbaka av vinden, fyller dingen med kaskader av regnvatten och får se färgkombinationer vi aldrig sett förut.

Väldigt kul med svenskt sällskap förresten. Besättningen på Blue Moon har varit ute i tio år med sin HR 39 och är väldigt inspirerande! Deras båt är dessutom en av de som står på vår ”intressanta båtar-lista”. Funderar lite på att försöka byta den mot Isola i natt när de sover. De märker nog inget …


Vad hände med vår blå himmel?

Kenneth kollar ankaret?

« Older entries

Adams förläggare

Collings-Förlag