Oktober

You are currently browsing the archive for the Oktober category.


Tidigare i somras, när vi fortfarande befann oss på kanalerna, fick vi en hälsning från Taru och Alex ombord på HR 352:an Caos i Barcelona. Vi har sedan dess följt deras blogg med spänning, haft kontakt med jämna mellanrum och hållit tummarna för att vi skulle hinna fram innan de lämnade staden för sin jordenruntsegling. De verkade vara så sköna människor och vi hade på känn att vi skulle trivas i deras sällskap. Så förra lördagen tog vi våra cyklar och följde strandpromenaden bort till deras hamn, Port Olimpic, för att leta upp dem. Och vi hade inte misstagit oss. Efter en stunds båtjämförande och allmänt ”vem-är-ni-och-vem-är-vi”-småprat satt vi på en restaurang längs hamnkanten och avnjöt en 3-timmars-3-rätterslunch, som de så generöst bjöd på. Vi kunde inte fått ett bättre välkomnande till vår nya hemstad!

Och med tanke på att de bara hade en vecka kvar innan avresedagen – och vi vet hur värdefull varje liten sekund är i det skedet – blev vi väldigt glada att de hann klämma in en middag hos oss i onsdags. Det är alltid kul att jämföra erfarenheter, såväl vad det gäller segling, utrustning och hur man hanterar livet ombord som matlagnings- och inredningslösningar, särskilt när man har nästan identiska båtar. (Okej, deras är lite större än vår …)

Igår var det i alla fall dags för dem att kasta loss. Tillsammans med ett gäng av deras vänner, båtgrannar och familjemedlemmar tog vi ett nattligt farväl av våra nyfunna vänner. Lite sorgligt att se dem försvinna så snart, men det är så det fungerar. Man möts, njuter av varandras sällskap och skiljs åt för att kanske ses igen någon annanstans i världen. Och nu ser vi i stället fram emot en spännande fortsättning på deras fantastiskt välgjorda, vackra och underhållande blogg!

Fredagsmys, denna urgamla svenska tradition som går att spåra ända tillbaka Järnåldern lever vidare ombord på Isola. I vår utlandssvenska variant har dock ingredienserna fått justeras en smula; den ursvenska Tacosmenyn fick i gårdagens tappning lämna plats för lätt frästa färska sparrisar och himmelskt god Serannoskinka (inköpta på den överdådiga inomhusmarknaden Boquerian), till detta serverade Camilla en smarrig citronrisotto och på vinmenyn hittade vi en flaska Faustino VII för 4,50€ …

Någon TV har vi inte utrustat vår båt med så svensk familjeunderhållning à la Idol har fått lämna plats för DVD-filmer och en och en annan TV-serie. Den ständiga favoriten är MadMen och dagen till ära lyxade vi till det med två hela avsnitt!

Varför detta frosseri kan man fråga sig? Tja, till en början var det ju fredag, men två viktiga jubileum inträffade också igår: vi har spenderat vår första vecka i Barcelona och vår blogg hade för första gången över 500 unika besökare på en dag!

En vecka har gått sedan vi gled in i vårt nya hem, Barcelonas Port Vell, och vi nyper oss fortfarande i armen varje morgon vi vaknar. När vi tittar upp genom sovrumsfönstret (som skyporten numera är omdöpt till – när man ligger i hamn får man nämligen lov att använda en lite mer hemlik terminologi ombord på båten) ser vi en klarblå himmel och ute i vardagsrummet (sittbrunnstältet) har solen redan värmt tillräckligt mycket för att ge oss en behaglig frukosttemperatur. Hamnen är stilla. Det känns lugnt.

Kontrasten är otroligt stor mot förra veckans strapatser på ett tämligen upprört hav, då vi kämpade för att ta oss från fransk-spanska gränsen till Barcelona innan nästa Tramontana skulle slå till med full kraft igen. För även om det egentligen inte var en särskilt tuff segling så kände vi att det var en kamp mot tiden, och vi var så otroligt sugna på att komma fram.

Och slutligen såg vi silhuetterna av staden. Målet som vi hade haft framför oss i fyra hela månader var plötsligt verklighet. Den sista sjömilen in till hamnen satt vi bara på däck och njöt av synen – medan vår autopilot snällt styrde åt oss.

« Older entries

Adams förläggare

Collings-Förlag