Operation sova bättre

Första natten utan skåpet ovanför sängen – skönt att slippa vakna med näsblod!

Den värsta chocken har lagt sig. Alla små skavanker som fick oss att misströsta under våra första dagar här i Grekland har sjunkit in och nu har byggmanin drabbat mig! För er som inte känner mig så noga bör jag kanske berätta att jag lider av en svårbotlig sjukdom – jag älskar att bygga och bygga om saker och ting. Jag har lagt större delen av mitt vakna (och sovande) liv på att fundera, därefter skissa och slutligen bygga.

Vårt första projekt är som jag tidigare skrivit att bygga om sovrummet. Sängen har breddats, skåpet ovanför är borttaget och nu är det dags att förlänga den … Inte helt lätt när dess längd begränsas av avståndet mellan skotten. Men det här är vårt hem (och kommer förhoppningsvis att vara det under många år framöver) och då är det viktigt att sova bra. Så jag har bestämt mig för att låna lite utrymme från badrummet framför sovrummet. Den 186 cm korta sängen kommer att om allt går som planerat bli 198 cm lång. Som tur är fungerar skotten i vår nya båt bara som avgränsningar mellan rummen och har ingen bärande/strukturell funktion. Faktum är att man kan skruva ur all inredning ur båten utan att det har någon som helst inverkan på skrovet.

Och när vi nu ändå är igång och bygger om är det lika bra att fräscha upp hela sovrummet. Jag tänker bygga ett helt nytt tak, nya sidor i överbyggnaden och nya ramar runt fönstren. LED-spottar kommer att fällas in här och där och den minst sagt fula ekfaneren (som tur är finns den bara i sovrummen) ska antingen täckas med vinyl eller med teakfaner. Därefter väntar den främre toaletten …

Så här såg sovrummet ut när vi tittade på båten i januari (notera den vackra fågelholken ovanför fotändan, perfekt för stora rektangulära duvor!)

Och så här ser det ut nu. Panelerna av 4 mm tjock marinplywood ska kläs med vit vinyl.

Sängen är nu 11 cm bredare. Kanten ska kläs med textil i samband med att vi får gjort nya dynor i salongen.

Efter att jag gått och dragit på det ett tag skred jag till verket i går. Skottet till toaletten är uppsågat och jag har börjat göra mallar i wellpapp. Äntligen ska jag få sträcka på tårna!

Ramarna runt fönstren ser för sorgliga ut. Jag hittade en extremt flexibel plywood och gjorde en egen ram som jag bakade in i epoxy

Jodå, den passar perfekt! Bara att trimma ner kanten, fanera och lacka.

Lika bra att börja rita på hur den främre toaletten ska se ut. Mina numera glada fötter kommer att sprattla av välbefinnande bakom den välvda mosaikväggen.

 1. Pia Ardevi’s avatar

  Alltid lika kul att läsa era rapporter.
  Själv har vi en 26 år gammal HR 352
  som vi håller på att renovera. Vad kul
  det är att göra listor leta i kataloger
  för att sedan skrida till verket.
  Vi undrar lite över vad er båt är för
  fabrikat eller är det en hemlighet som
  vi får vänta på ? Vi ser fram emot er
  nästa rapport. Ps vi har läst boken.
  Extra kul när man känner igen sig i Malmö

 2. Adam’s avatar

  Ja, riktigt kul att se hur båten förändras.. LED belysning har vi också börjat byta till. Pia, vi har också just köpt en HR 352. Vi ligger i Helsingborg/Råå.

 3. Adam’s avatar

  Hej på på er Pia och Adam,

  Är övertygad om att ni kommer att ha mycket skoj med era HR 352 i framtiden! Att rusta och fixa är något av det roligaste med att ha en båt … Kul att boken verkar uppskattad!

 4. Johnny’s avatar

  Er nya båt ser jättefin ut! Stort pentry med snyggt träarbete, ser det ut som i alla fall och ventiler (fönster..)som släpper in mycket ljus. Härligt med en rejäl båt som tillåter egna lösningar. Nu har boken fått en röst till!

 5. Adam’s avatar

  Hej Johnny,
  Vad kul att du gillar vår båt! Vi har nog tillbringat ett par hundra timmar på Yachtworld de senaste åren och Sirius 42:an var nog den som hade flest rätt (enligt vår egen lilla lista). Som tur var till ett mycket bra pris. Men visst finns det fel också … Tack för bilderna du skickade (mycket bra inspiration) och din röst!

Adams förläggare

Collings-Förlag