Januari

You are currently browsing the archive for the Januari category.

Bättre än all världens vitamindrycker och ljusbehandlingar

När januari ligger som en tung regnblöt filt över en och dagarna känns som om de bara är en transportsträcka från det att man lämnar den varma sköna sängen på morgonen tills att man kryper ner i den igen framåt nattkröken, och timmarna däremellan mest är fyllda av jobbtimmar framför datorn – då är det viktigt att inte glömma bort de där sakerna som får en att lyfta och sväva iväg en liten stund.

Jag har ju berättat om vår fina biograf här i Lefkas förut, som bland annat visar direktsänd opera från The Metropolitan i New York, och i måndags kväll fylldes den lilla salongen av människor som liksom jag ville drömma sig bort i några timmar … Den här gången var destinationen Covent Garden i London där vi fick njuta av The Royal Ballets uppsättning av den überromantiska balettklassiker Giselle, full av hjärta och smärta och överjordiskt vacker dans. Rekommenderas helt klart som vinter-pick-me-up. Jag svävar fortfarande på moln. Och det har slutat regna.

Titta bara. Vem kan motstå det här?

Natalia Osipova och Carlos Acosta. Alla bilder kommer från Royal Opera House.

 

Att få sin egen bok utgiven av ett förlag är en fantastisk känsla. Det tog över 15 år för mig att göra klart manuset, och även om bara två av dessa år gick åt till att skriva fanns historien med mig i tankarna hela tiden. Jag har ingen aning om hur många timmar skrivandet, sökandet efter förlag, redigerandet mm tagit, men det rör sig om många tusen. Min förläggare har också lagt massor av tid på att skicka ut recensionsex och försöka få diverse medier intresserade – men det är inget lätt arbete. Konkurrensen är stenhård och de stora förlagen har lättare att nå ut, särskilt som en del av dem äger tidningarna som recenserar och bokhandlarna som säljer dem. Och just därför blir man lite extra glad när något som det här dyker upp!

På Kryss har skrivit en hel del de sista åren om vad som kan göras för att locka ut yngre generationer på havet och jag hoppas att min bok kan bidra med inspiration. Jag är rädd för att många tror att äventyret bara existerar i dataspel och fantasylitteratur, men inget kunde vara mer fel – på en båt börjar det så fort man kastat loss!

P.s. Naturligtvis är vi medlemmar i Kryssarklubben och Medelhavsseglarna. Båda har bidragit med inspiration och värdefulla tips som hjälpt oss att förverkliga vårt nya liv. Om någon ansvarig hos er läser det här – hör gärna av er. Jag hjälper gärna till med rekryteringen.

 

 

Kall januarieftermiddag. Men inne hos frukthandlaren är det varmt och skönt.

2014 verkar vara ett väldigt sympatiskt år, att döma av det lilla vi har sett av det än så länge. Det smög sig på lite försiktigt, utan att göra allt för mycket väsen av sig och utan att avkräva oss på uppfyllandet av några ouppnåeliga nyårslöften. ”Att göra saker som får mig att må bra” tyckte jag kändes som ett lagom diffust och genomförbart löfte. Rymmer dessutom tolkningar från stort till smått.

En nattmacka till exempel, det mår man ju alltid bra av. Gäller att se upp för den där övervakningskameran i taket bara.

« Older entries

Adams förläggare

Collings-Förlag