Hälsningar från epicentrum

Nu vet jag äntligen vad den där rostfria stolpen mitt i båten är till för

Innan man ger sig av på en långresa, alternativt lämnar hamnen efter en lång vintervila, brukar man ge sig ut på en så kallad shakedown – en liten testseglats för att kolla så att allt fungerar, att man kommer ihåg var allt sitter och vad alla skot och tampar egentligen gör och att båten är redo för de stora haven.

Eftersom vi tänker tillbringa vintern i vår båt på landbacken är detta förstås inte särskilt aktuellt än på ett tag. Men varför inte köra en alternativ shakedown, för att kolla så att båten står stabilt mellan stöttorna?

Ganska ofrivilligt var det just vad vi gjorde i går eftermiddag. Både Adam och jag var inne i båten när det plötsligt kändes som om en gigantisk hand tog tag i skrovet och skakade om allt vad den kunde, i uppskattningsvis 30 (väldigt långa) sekunder. När vi vågade sticka upp våra huvuden i sittbrunnen och se oss omkring, såg allt ut som vanligt. Dimitri, varvsägaren, kikade ut från kontoret och frågade om vi var okej? Bara en liten jordbävning, upplyste han oss. Det händer ibland. Så nu vet vi hur det känns att vara mitt i epicentrum av ett jordskalv med en styrka av 4,9 på Richterskalan, vilket rapporterades på kvällens lokala nyheter.

Och vi som trodde att vi redan hade testat båtens stabilitet. Förra måndagen upplevde vi ett väder som nog faktiskt kan mäta sig med ”Orkanen på Rhen”, om någon kommer ihåg den … Från blå himmel till svart på sekunder, skyfall, blixtar som slog ner överallt runtomkring oss och en vindstyrka som enligt rapport uppmättes till 88 knop (ca 44 m/s). Men vår nya båt tog även det med ro och vibrerade knappt ens. Så nu känner vi oss ganska säkra på att hon står stabilt.

Våra grannar här på varvet låg för ankar i blåsvädret och fick en knockdown (när masten rör vid vattenytan) med sin Finnsailor, utan att ens ha seglen uppe! Bara som en jämförelse.

Annars är det ganska lugnt här.

  1. Ralph Andersson’s avatar

    hmm..det vet väl alla att det där är en stripp-påle 😉

    Den där Finnsailorn – vad är det för modell på den?

    /R

Adams förläggare

Collings-Förlag