Bästkusten

Vissa gamla vanor är visst svåra att göra sig av med … För lite mer än sju år sedan köpte vi Isola och seglade då hem henne från Stockholm till Malmö, och om man bortser från regnet och motvinden som vi kämpade oss igenom under den sommarmånaden var det en fin resa längs den svenska ostkusten. Men trots det så tillbringades de följande seglingssemestrarna utan undantag på västsidan – framförallt längs den klippiga och karga Bohuslänskusten.

Och i går kväll när vi hade passerat Palmabukten och svängt in i Cala de Santa Ponsa, precis söder om Andraitx, var det något som kändes väldigt bekant. De höga, kantiga bergen som jag har saknat så var tillbaka, vattnet kändes på något sätt friskare och så var det förstås den där solnedgången … Västkusten är bästkusten, helt enkelt. Eller?

Och förresten, om man nu får lov att klaga lite. Jag vet, egentligen får jag inte det men nu gör jag det i alla fall. Var sjutton håller alla andra långseglande roliga och spännande par/familjer/tjejgäng/killgäng/ensamseglare/kollektivseglare etc. i vår ålder hus? Va? Va? Var är ni, jag vet att ni måste finnas där ute någonstans? Och visst, vi har inte kommit längre än till Medelhavet, men alla andra kan väl ändå inte redan vara i Karibien eller i Söderhavet eller på väg till Antarktis?

Så. Färdigklagat för idag.

 1. Jonna’s avatar

  Två från Malmö som har ett äventyr
  i Medelhavet att se fram emot, kommer
  dock att dröja lite till… men vi kommer.
  Vem vet, vi kanske ses i någon hamn 🙂
  Läser er blogg och blir naturligtvis ännu mer
  inspirerad. Härligt att följa och se hur
  ni har det.
  Fortsätt leva gott // Jonna

 2. Camilla’s avatar

  Hej Jonna,
  Vad kul att höra att vi har okända vänner även i Malmö! Blir väldigt nyfiken på vem ni är, hur era planer ser ut och hur långt framskridna de är? Har ni båten redan, och i så fall var? Har vi kanske träffats nån gång eller har vi gemensamma bekanta? Fantastiskt kul att vi kan inspirera, det är ju precis det som är meningen med den här bloggen – och det man hoppas på förstås. All lycka på den kommande färden!

  Hälsar Camilla och Adam

 3. Jonna’s avatar

  Hejsan,
  Tror tyvärr inte vi har träffats då vi är ganska nya i båtvärlden.
  Det är Thomas som varit drivande och seglat under några år. Började med att jag
  hängde på ibland, övertygad att vara sjösjuk, snubbla på däck, trilla i vattnet och sånt… naturligtvis har alla mina farhågor slagit in 🙂 men jag gillar det ändå, prestigen lämnar vi
  på bryggan när vi ska segla.

  När det sedan var dags att hitta något lite rejälare visste Thomas vad han ville ha och
  jag hade mina önskemål. Det tog ett år av letande, letande och ytterligare lite letande innan vi i december 2010 såg Aifor, en välskött Hallberg Rassy 29, den ska vi ha!

  I somras packade vi några väskor och tog oss till Öregrund (en bit ovanför Stockholm) för att segla hem båten. Blev så full i skratt när jag läste ditt inlägg om motvinden på ostkusten, det kände jag verkligen igen, men turen var fin.

  Båten ligger nu i Limhamn, snart ska hon upp inför vintern, några båtvänner där?

  Vår realistiska plan är att säga hejdå till Sverige för en period våren 2013, oj vad
  det känns lång tid framåt, men så är det.

  Vi är ute efter att få tappa tiden ett tag, dela upplevelser och njuta av goda viner i miljöer vi tycker om. Det är otroligt roligt att börja planera och tänka på vad som komma ska, det är ju bara att bestämma sig eller hur? och det finns en del att fixa innan.

  Har ni några goda råd som vi inte får missa så tar vi gärna emot.

  Hälsningar från Skåne.

Adams förläggare

Collings-Förlag