Från jättefin hamn till fin hamn

Utanför Mallorcas sydvästra spets ligger den långsmala ön Dragonera

Ju längre söderut vi kommer desto mer exploaterat framstår Mallorca. Visst är det gott om turister uppe i Soller och Fornalutx men de som har köpt en sommarbostad eller bosatt sig där investerar till största del i gamla stenhus och är ofta måna om att behålla den Mallorcanska atmosfären. Så är inte fallet i Andratx. Här är bergen runtomkring hamnen översållade med minimalistiska lyxvillor, hudfärgade betongkomplex med samma charmfaktor som det svenska miljonprogrammet och ett fåtal gamla hus. I Port de Andratx är minst hälften av butikslokalerna uthyrda till tyska och engelska mäklare och dyra inredningsbutiker som tror att möbler från Rolf Benz är snygga … På radion spelar ”Insel Radio” tysk disco.

Resan ner hit klarades av på 5 timmar och blev till största del en uppgift för vår motor. Även om vi inte hade någon brådska tröttnade vi på att segla när loggen visade mindre än 2 knop. En av resans höjdpunkter var (förutom utsikten) tre skeppsbrutna måsar. Vi tog en extra runda runt dem och frågade om de behövde hjälp men fick bara sura miner till svar – otacksamt!

Just nu ligger vi på en privat boj utanför hamnen och inväntar en blåsig natt, om bojen inte håller vet vi vad som väntar: bara några hundra meter ifrån oss ligger en övergiven stålsegelbåt inkilad mellan klipporna och väntar på att saltvattnet ska omvandla den till molekyler – huva, hemska tanke!

P.S. Det är fint här också, vi har bara blivit lite bortskämda …

Tre måsar på ett bräde

Det finns inte så många bergstoppar kvar att bygga på i Andratx. Renoverat eller nybyggt?

Sol, moln, åska och vindbyar om vart annat i Port de Andratx

Och den här utsikten har vi om vi vänder våra blickar söderut

Adios, Fornalutx

Fler djurbilder. Den här kissen såg på oss med sällsynt intensiv blick och vi förväntade oss nästan att den skulle tilltala oss med Antonio Banderas djupa stämma.


Även Camilla kan fatta tycke för bilar – under förutsättning att de inte är större än att de kan betraktas som en accessoar och matchar hennes klänning

  1. Gerd’s avatar

    Vilka oförskämda fiskmåsar ni stötte på! Vilka underbara bilder, blev lite sugen på ett besök till Fornalutx, ser helt underbart ut. Kanske är det där vi ska bli grannar igen ?! Ni ser också ut att ha det bra, fina som alltid ;-). Vi ses i sommar! Kramar Gerd & Ingvar

Adams förläggare

Collings-Förlag