Väder i ampere

Solen skymtar fram mellan åsksvarta moln

Vi har börjat mäta vädret i ampere. Mitt på dagen är riktigt fint väder mellan 8-11 ampere, ganska fint 4-7 och mindre fint är 0-3. De sista dagarna har vädret bara varit ca 2 ampere, vilket känns både ovant och lite tråkigt. Vinden snurrar runt, det åskar, regnar och när det spricker upp skyndar vi oss iland för att upptäcka omgivningarna. Idag skulle vi tagit bussen in till Palma där en ny sounder module till vårt ekolod enligt uppgift skulle ligga och vänta på oss (den gamla började bråka redan på kanalerna förra året och trots att garantin var slut gick Garmin med på att skicka en ny – ingen dålig service!). Men den hade tydligen inte dykt upp än, dessutom öppnade sig himlen än en gång för en stund sedan (0 ampere) och vi börjar nästan tro att vi befinner oss på Sverigesemester. Så i stället sitter vi nu i salongen och arbetar, ackompanjerade av ljudet från stora regndroppar mot teakdäcket och motorns taktfasta surrande. För utan sol – ingen el från våra solpaneler, och då är det bara att sätta igång motorn en stund.

De hårda vindarna som vi väntade i mitt förra inlägg lugnade ner sig en hel del och bojen vi ligger förtöjda i börjar kännas pålitlig. Det enda som fått vår puls att snabbt öka den sista tiden var nattens åsknedslag som var av modell jättenära och jättekraftigt. Plötsligt var himlen ljusare än mitt på dagen och några millisekunder senare small det till så kraftigt att det borde ha registrerats på Richterskalan …

Några bilder från igår eftermiddag och i morse:

Någon som vet hur stålbåten Ryko gick sitt öde tillmötes?

Morgonens underhållning bestod av ett lyckat försök att bärga Ryko. Någon med ett bra svetsaggregat och gott om tid som är intresserad?

Adam plåtar Camilla … (Camilla säger: Här ser det ut som om jag gör en “Hemliga Arne”-min men det gör jag faktiskt inte – det är bara skuggor, så det så!)

… som plåtar ett trappräcke

Det är gott om tallar här

Och kottar

Vatten med väldigt lång slutartid

Och med kort

En liten cala precis intill vår ankringsplats

Adams förläggare

Collings-Förlag