Varsågod, nästa!

Ibland kan livet som parkerad långseglare vara ett fulltidsarbete – och då menar jag inte det eviga underhållet av båten eller våra frilansuppdrag. Barcelona lockar turister året runt och våra vänner och släktingar har insett hur bra staden gör sig även under vintermånaderna. Därför har vi infört ett kösystem (i form av ett mycket komplicerat exceldokument) där gästerna nu avlöser varandra.

Efter att mina föräldrar och systers familj flugit hem till snökaoset i Skåne var det Jonas och Emelis tur att sätta guldkant på vår tillvaro här. Det blev ett par väldigt sköna dagar i deras sällskap med strandpromenader i solen, restaurangbesök, barrundor på stan, nyårsafton i båten (med grillade skaldjur och rikligt med Cava), jazzklubbsbesök och en dags arbete för Camilla och Emeli (de har precis avslutat det gemensamma arbetet med att översätta en bok för Natur & Kultur). Både Jonas och Emeli är musiker och har full koll på var man ska gå för att få en dos jazz av högsta kvalitet. Vi besökte ”Milano” uppe vid Placa Catalunya som bjuder på klassisk jazzklubbsatmosfär, dessutom kan man avnjuta den svenske saxofonisten Fredrik Carlquists sköna toner där ett par gånger i månaden. Naturligtvis kände våra gäster honom vilket slutade med att vi alla (inklusive Fredriks svenska gäster) hamnade vid samma bord. En väldigt lyckad kväll som definitivt gav mersmak!

Jonas och Emeli åkte hem på årets första dag och redan dagen efter var det Camillas syster och hennes familjs tur att hälsa på – väldigt trevligt, men mer om det i nästa inlägg …

P.S. Om du tycker att vår rapportering haltar just nu beror det på att vi för stunden inte riktigt hinner med – vi skyller helt enkelt på våra gäster 😉

Mellandagsfika i solen

En liten anspråkslös fontän

En snygg entré till ett snyggt ställe

Jonas diggar

Så ska en bar se ut!

Skål på dig, kollega!

Kolla in bartendern

Yeah!

Nyårsdagsfrukost

 1. Gerd’s avatar

  Gott Nytt 2011 kära vänner! Ni ser ut att ha det underbart, härligt. Vi får se när vi kan trycka in oss på erat komplicerade excel ark 😉 skulle gärna komma och hälsa på i Barcelona, men just nu lite långt bort…
  Ha det gott och njut på!
  Kramar Singapore “grannarna”

 2. Martin’s avatar

  Hej

  Har hittat hit via SY Marys sida och har läst igenom hela bloggen nu och jag måste säga att det var den bästa blogg jag har läst om segling (för den är så mycket mer) samt underbara bilder!

  Jag kommer från Orust men bor i Lund nu, har min Dynamic 43:a i Limhamn (ja, jag vet, jag vågar knappast segla hem i den – alla undrar varför jag inte har en Hallberg, Malö eller Najad…). Jag är själv 35 och funderar på att ta ett avbrott om ca 5 år, så ni är en stor inspirationssälla.

  Jag har två vitt skilda frågor:

  Jag såg att er båt hade en ganska sliten köl när ni kom fram till Medelhavet, skulle ni tro att jag skulle kunna ta mig fram samma väg med ett djup på 1.88? Jag har läst om de som gått kanalvägen och har stuckit 1.80 och 1.85, men de kanske inte gick samma väg som ni.

  Var ni med i ett TV program för några år sedan om frivillig barnlöshet? Jag och min tjej har samma tankar och har märkt att det anses som ett sista tabu när det kommer upp till diskussion…

  Barcelona är en riktigt fin stad, ha det gött!

  Martin

 3. Adam’s avatar

  Hej och gott nytt år på er alla! Nu har mitt dåliga samvete övervunnit influensan och våra gästande vänner.

  Hej Lennart
  Det hade varit väldigt kul att se precis vem som besöker vår blogg men vi får hålla till godo med folks mer eller mindre begripliga IP-adresser… Jag blev lite nyfiken på hur det gick med däcket – tog du kontakt med Teakservice? Annars kanske IKEA har något på gång som skulle kunna fungera, jag frågar Ingvar 😉

  Gott Nytt seglingsår på dig också!

  Hej Taru
  Tack för hälsningen! Och du har helt rätt – vi trivs fantastiskt bra här! Men ni ser ju också ut att ha en riktigt trevlig jul där ni befinner er. Nu ser vi fram emot att följa er över atlanten.

  Kram från oss båda till er båda!

  Hej Martin
  Tack för de värmande orden! Vårt mål har hela tiden varit att berätta mer om livet som långseglare än om tekniska problem, tidpunkter för när vi har lämnat hamnar och detaljerade beskrivningar av saker och ting. Milo Dahlman frågade sig i ”På Kryss” varför de flesta bara skriver om problem och monstervågor när 95% av långseglartillvaron är späckad av superlativ. Vår inställning är att man kan hålla på att förbereda sig själv och båten för en resa som den här i evigheter men många glömmer bort det viktigaste, nämligen vilket förhållande man har till sin medresenär. Därför tycker vi det är viktigt att dela med oss även av oss själva, inte bara resan. Om man tror att man kan rädda ett dåligt förhållande i en liten segelbåt är man helt fel ute, men ett bra förhållande blir om möjligt ännu bättre! Och just det, vi var också runt 35 när vi bestämde oss för att göra den här resan.

  När det gäller val av båt för kanalvägen skulle jag inte vilja göra om resan ner hit med en båt som sticker så många centimeter djupare än vår. Dels ligger en långfärdsutrustad båt djupare i vattnet än en båt som seglas några veckor om året och dels gör sötvattnet i kanalerna att man ”sjunker” ett par centimeter till. Den enda gång vi hade bottenkänning var när vi genade i en skarp böj (håll alltid ytterspåret i kanalerna!) och fastnade på en sandbank. Däremot är det gott om växtlighet på botten som effektivt borstar av bottenfärgen på kölen. Våra danska vänner Svend Erik och Birgit (elise-iii.vpweb.dk) valde att gå den djupaste kanalvägen (genom Moseldalen) men var tvungna att ge upp eftersom deras Malö inte kom igenom med ett djupgående på 1.80. Dessutom kan en annan sak vara bra att tänka på när det gäller storleken på ens farkost, nämligen längden. På många ställen här i Medelhavet är det väldigt dyrt att ligga i hamn och båtar över 12 meter betalar ofta dubbla priset mot en som är precis under… Det gör så stor skillnad i pris att vi har bestämt oss för att nästa båt ska vara precis under 12 meter (Hallberg-Rassy 39 eller Najad 390). Kanske lite nedslående information för dig men du får trösta dig med att du har en fantastisk seglare!

  Visst var det vi som var med i rutan för några år sedan. Både SVT och Ica-kuriren gjorde reportage om oss och anledningen till att vi fick så mycket utrymme var nog att det (precis som du säger) är ett tabubelagt ämne och att många i vår situation har lärt sig att hålla tyst … Det var nog helt enkelt svårt att hitta någon annan som ville uttala sig. Av någon anledning verkar det som att en del människor tycker att det är en skyldighet att föröka sig, trots att många (i likhet med mig och Camilla) verkar sakna en biologisk klocka och trots att vår jord är gravt överbefolkad. Vi vill gärna berätta att man kan ha ett förträffligt liv i sin tvåsamhet och att ”skyldigheten” borde ersättas med ”rättigheten”, eller varför inte ”möjligheten” – varken mer eller mindre.

  P.S. Hitintills har vi inte träffat någon som har ångrat deras val att bli långseglare – bara att de inte gjort det tidigare!

  Ha det!

 4. Camilla’s avatar

  Hej Gerd och Ingvar! Och Gott Nytt År på er med kära grannar! Ni ser inte heller ut att ha det alltför illa, Bali såg underbart ut. Men vi såg nog era bilder från nyår – här kan man visst inte vända ryggen till utan att ni går och skaffar er nya nyårskompisar … men vi förlåter er. Och hoppas på att vi kan återuppta vår tradition snart igen 🙂

  Stora kramar från oss båda till er båda!

  Hej Pia!

  Tack för tipset! Vi har hört talas om de där bussarna, och även ett tåg som kallas “skitren” (hihihi, lika roligt varje gång man ser det på metrons reklamskyltar) och det är ju onekligen en lockande tanke. Tror dock att man skulle vilja ha ett par dagar där uppe för att det ska bli nåt åka av – får se till och lära känna nån med ett litet châlet uppe i bergen … Kram på dig!

 5. Martin’s avatar

  Hej

  Tackar så mycket för ditt långa och fullständiga svar! På något sätt skall vi ta oss ner till Medelhavet en vackar dag, men jag tror nog att vi stannar där för de stora passagerna över haven lockar inte min partner Anamaria, och för mig så finns det väldigt mycket att upptäcka där och då speciellt i östra delen, som min hjälte Göran Schilt tyckte så mycket om.

  Jag frågade precis Birgit på Malön om de funderade på att lyfta båten från Nancy på Mosel och sätt i henne igen vid Saint-Jean-de-losne? Men kanske lastbilar med rätt utrustning inte finns tillgängliga. Det är den vägen eller sätta henne på lastbil hela vägen ner till Medelhavet, för varken jag eller Anamaria känner oss redo för tidvattnet i Engelska kanalen, eller ovädret som S/Y Mary råkade ut för på Biscayabukten och nordvästra hörnet på Spanien verkar inte att leka med heller, men det kanske är så som Milo sa, att alla skriver om otäckheterna de är med om…

  Vi har seglat i fyra år tillsammans med en F-18 byggd i Henån och förra året bytte vi upp oss. Vi valde henne för att det fanns mycket plats för gäster (två akterkabiner), snygga linjer och segelegenskaperna. Men hon är väldigt ivrig och vi har mycket att lära oss (i 2,5 sek/m fick vi upp henne i över 3.5 knop). Då kan du gissa hur hon rör sig när det blåser på lite mer…

  Har ni tänkte segla i Medelhavet nästa år innan säsongen för Atlanten beger sig?

  Tack igen för att ni förgyller ett extremt snöig och kallt södra Skåne!

  Martin

Adams förläggare

Collings-Förlag