Vad fasen är en superyacht?

Om det krävs byggställningar för att fixa till en yacht är nog ordet super inblandat på något sätt, eller?

Superyacht, smaka på det ordet. För en svensk låter ordet yacht ganska flådigt (även om det bara betyder nöjesbåt) och om man då kombinerar det med super, vad får man då? Något som är flådigare än flådigt såklart.

I en marina som den här är det mycket snack om superyachts, dels finns det ett antal sådana här och dels verkar många vara väldigt fascinerade av dem. Men vad är då kriterierna för få att kvala in som en superyacht? Jag har frågat ett antal av grannarna här på bryggan och ingen verkar veta riktigt, inte ens om den måste vara ett visst antal meter lång. Konstigt, jag vill ju gärna veta om det är en superyacht jag har sett eller om det kanske bara är en löjligt påkostad väldigt stor yacht jag har sett.

Kanske är det som med ordet lyxvilla, ingen vet väl exakt vad som krävs för att klassa in som en sådan, och ändå vet nog de flesta vad som menas. Jag är nog bara ovan, om några år kommer jag säkert att skratta och min okunskap inom området och tänka ”på den tiden visste jag ju inte ens vad en superyacht var, pinsamt!”

Men ett par saker har jag förstått. En superyacht:

• gör av med supermycket bränsle.

• kostar supermånga miljoner.

• används supersällan av sin ägare (max tre veckor om året)

• kräver supermycket personal.

Dessutom har jag förstått att det nog aldrig kommer att bli en superyacht för vår del. Synd, det verkar ju så superkul att ha en.

Adams förläggare

Collings-Förlag