Inte bara skidåkning

Snön har anlänt och hela Limones liftssystem är öppet. Prognosen i förra inlägget stämde och våra skidor har äntligen fått komma ut och röra på sig. Och vi är glada som ett helt barnkalas dopat med snabba kolhydrater. Men det tänker jag skriva mer om en annan gång. Nu blir det gäster och tomtevin i stället. För våra vänner Jonas och Emeli har varit på besök och utöver skidåkning har vi hunnit med en tur i Barolodistriktet. Piemonte är inte bara en av jordens vackraste platser, det är dessutom en av de godaste. Bara en timmens bilkörning från Limone ligger Alba och runt om denna stad ligger vingårdarna tätt. Här odlas bland annat Nebbiolodruvan som används för att framställa viner som Barolo och Barbaresco. Vi hade bokat tid för vinprovning hos den lilla familjeägda vingården Josetta Saffirio och körde därifrån med klunkande bagageutrymme. Om jag inte visste bättre skulle jag envist hävda att vackra landskap präglar allt som växer där och att det är därför smakupplevelserna här är svåra att konkurrera med. Det skulle i och för sig kunna förklara varför potatis är en vanlig gröda i Skåne …

Ungefär så här smakar ett Barolovin …

Emeli insuper Apenninerna från baksätet

Nog för att julmust kan vara gott men om jag var en tomte skulle jag hellre pryda ett Barolovin

Vinguiden Maia lotsade oss kunnigt genom Saffirios viner

Och vi glömde att spotta ut 

Vi hann också med en runda i Alba

Emeli är inte bara Camillas översättarkollega – hennes första singel Juliet från den kommande plattan Birdcage har precis släppts. Tjuvlyssna här! 

 

 

 

  1. Kent & Johanna’s avatar

    Hej, det var vi som sågs i backen. Telnr: +46703790961

Adams förläggare

Collings-Förlag