I väntan på byråkratins kvarnar

Om man är van vid att bo på en båt och fixa allting själv blir kontrasten stor när man lämnar in en bygglovsansökan för att bygga om ett hus i Sverige. Och man förstår genast varför bostadsbristen är så stor. Nu är det i och för sig ingen nyhet för oss att allting som har med renovering och nybyggnation av bostäder att göra är reglerat, standardiserat och handikappanpassat in i minsta detalj – det är så Sverige fungerar och det är därför allting fungerar perfekt och nästan alla bostäder ser likadana ut. Men det är också en av anledningarna till att många i likhet med oss flyr landet och upptäcker att man själv kan styra över sina liv, istället för att låta sig bli styrd.

Men nu ska jag inte klaga över svensk byråkrati och kommuntjänstemän som försöker upprätthålla regelverket. I grund och botten är jag stolt över att vara svensk och alla möjligheter jag har getts genom att växa upp i den svenska tryggheten. Och en av de möjligheterna är att uppsöka en av våra favoritplatser på jorden i väntan på att byråkratins kvarnar ska mala färdigt. Precis som förra året tillbringar vi vintern i Limone Piemonte i de syditalienska alperna. Här det lika vackert och trevligt som vanligt men med en stor skillnad: det har i princip inte kommit någon snö alls i år. Vad gör man då på en skidort utan snö? Tja, om man som vi gillar att vandra är det inga problem att få tiden att gå. Vi har nämligen hunnit med att se bergstoppar vi aldrig skulle ha sett annars och äta picknickmackor och dricka varm choklad med en smula Amaretto i. I går hajkade vi upp till Punta Buffe som ligger ca 500 meter ovanför byn och fick se pister som faktiskt var fullt åkbara preparerade med konstsnö. Och med tanke på att väderprognosen utlovar 55 cm snö i morgon har vi nu vågat oss på att köpa säsongskort.

Skidåkning i den globala uppvärmningens tid. Så länge det är minusgrader på natten kan snökanonerna köra.

Camilla på väg upp mot Punta Buffe. I bakgrunden syns grannbyn Limone 1400.

Här brukar vi snedda ner till Belvedere, inte sällan i lössnö …

La Grögia, en av våra favoritrestauranger i systemet. Gör sig ännu bättre i snö men deras öl smakar bra vare sig man har vandrarkängor eller skidpjäxor på fötterna.

Det här har en hel by gått och väntat på i snart två månader!

Under tiden sitter byggnadsnämnden i Ystad och letar fel i våra bygglovsritningar

Inte ska vi väl få tillstånd att förvandla denna vackra byggnad …

… till något så anskrämligt som det här?

 

 1. Lisa’s avatar

  Hej!
  Det är klart ni får bygga om till något så snyggt. Vi bygger också om. Bor på landet…
  Är ni i Ystad runt 20 maj? Vi planerar en Skånetur. Ska till brorsdotter i Malmö. cykla i Genarp och eventuellt kolla in ert hus i Ystad om ni är där!
  Kram Lisa

 2. zolotaobruchka.com’s avatar

  Підкажіть де знайти обручки для сестри? їй виповнилось 3 роки

Adams förläggare

Collings-Förlag