Vi har åkt hem – så att vi kan vara borta länge

Ystad mellan regnskurarna

Efter lite drygt fem och ett halvt år ombord på Isola har vi åkt hem. Men trots att vi har köpt en fastighet i Sverige tänker vi inte bosätta oss här. Tvärtom är vi precis lika sugna på att resa runt i världen som vi var 2010. Då såg vi till stor del långseglarlivet som en test: kan man verkligen bo, arbeta och leva ombord på en segelbåt en längre tid? Nu vet vi att det går alldeles förträffligt att göra det och därför har vi nu inlett nästa fas i vårt långseglarliv. En fas som gör att vi kommer att kunna fortsätta vår livsstil så länge vi lever, eller åtminstone så länge vi känner för att göra det.

Egentligen låter det kanske konstigt att vi har köpt hus för att kunna fortsätta långsegla, men faktum är att bostäder till väldigt stor del är anledningen till att vi kan leva som vi gör. Mitt bästa råd till någon som vill långsegla är att köpa ett hus. Ett renoveringsobjekt på bra läge kan när du säljer det generera ett tillräckligt stort överskott för att du ska kunna köpa din drömbåt, och om du fortsätter din bostadskarriär är det inte omöjligt att du en dag blir skuldfri. När tiden för din avresa är kommen hyr du ut ditt hus och lever på inkomsten från det. Om vi hade kunnat fortsätta att hyra ut vår bostadsrätt på Gamla Väster i Malmö hade vi nog behållit den men reglerna medgav inte mer än två års uthyrning på den tiden. Och det är därför vi nu har köpt hus i Ystad. När projektet är klart kommer fastigheten bestå av tre gathus – två av dem kommer vi att hyra ut och det tredje blir vår bas i Sverige när vi är hemma på besök.

Förhoppningsvis är vi klara med vårt lilla projekt om två år och då fortsätter Isola sin resa västerut. Fram till dess kommer hon att vara vårt sommarnöje i Grekland och lägenheten vi hyrde i Limone förra vintern vårt vinternöje. Omställningen från vårt liv i och omkring Medelhavet till Sverige är stor och i mitt fall inte helt lätt, men målet är tillräckligt lockande för att det ska vara värt det. Och om längtan blir för stor hoppas jag att Johan och Malins blogg kan stilla den. Det är nämligen dags för min gode vän att än en gång ge sig ut på havet. Om det inte vore för våra husplaner hade vi nog slagit följe över Atlanten, men vi siktar på att möta upp någonstans i eller mellan de amerikanska världsdelarna i framtiden i stället … Läs mer om Johan och Malins resa på: ransailing.wordpress.com

Årets sista seglats innan Isola fick land under kölen

Var det verkligen så här varmt?

Och var himmeln så här blå? 

Johan och havet

Om mindre än en månad är Malin och Johan på väg

Och till sist: grattis mamma på 70-års dagen! 

 

 

 

 

 

 1. Niels B’s avatar

  Tak for mange fine sejlads beskrivelser gennem årene.
  Det har været spændende og meget interessant.
  Held og lykke med jeres nye renoveringsprojekt. 🙂
  Niels B

 2. Michael’s avatar

  Då norpar vi er plats i Vassiliki i sommar. Njut Skåne, ni är alltid välkomna förbi. Kram, M o M

 3. Adam’s avatar

  Hej Niels.
  Tack så mycket! Vi återkommer sporadiskt i väntan på den stora resan över Atlanten …

 4. Adam’s avatar

  Hej M & M.
  Då blir vi kanske grannar i Vassiliki i sommar … Vi kommer gärna och besöker er så fort vi kommer hem igen – alltid trevligt att ses! Kram på er också!

Adams förläggare

Collings-Förlag

Warning: Creating default object from empty value in /storage/content/16/149216/yachtisola.com/public_html/wordpress/wp-content/themes/tarski/sidebar.php on line 4