Inte utan min köl

I Medelhavet är det svårt att gå på grund. Jag tror på fullt allvar att de flesta seglare skulle klara av att kajka runt här i ganska många år utan att någonsin läsa ett sjökort, och ändå klara sig utan några större missöden. Så länge man håller sig en bit ifrån kusten och har lite uppsikt där vattnet ändrar färg från blått till turkost. Trots det har jag aldrig förut sett så många båtar med köl- och roderskador. I många hamnar står det båtar på land som saknar en eller flera av sina utstickande undervattenslemmar. Nyare båtar brukar vara pryda av sig och gör allt för att dölja sin underkropp för nyfikna – snabbt som bara den hänger män i anonyma arbetskläder upp presenningar runt båten och utför hemliga saker därunder – medan lite äldre båtar brukar vara mindre blyga.

Förra sommaren ankrade vi utanför den lilla semesterorten Ligia (precis söder om Lefkas stad), och fick av grannarna i båten bredvid höra att vi precis missat ett sjödrama. Ungefär en timme innan vi anlände hade en tvåbarnsfamilj seglat rakt in i en undervattensmur (väl utmärkt på sjökortet och synlig för blotta ögat). Båtens köl bröts av och skrovet vattenfylldes snabbt. Efter någon minut vände sig båten upp och ner och vi kunde med egna ögon se den köllösa undervattenskroppen sticka upp några decimeter ovanför vattenytan. Där det fram till nyligen suttit en köl fanns nu bara ett gapande hål. Lyckligtvis blev familjen snabbt räddade men allt gick så fort att de inte fick med sig något annat än kläderna de bar.

Personligen har jag svårt att förstå hur det är möjligt att båtar som riskerar att tappa kölen vid grundstötning kan vara CE-märkta. Kanske är det dags att börja låta Euro NCAP (organisationen som krocktestar bilar och delar ut upp till 5 stjärnor) krocktesta segelbåtar? Eller är det bara jag som är nitisk av mig och ställer orimliga krav?

Att en stor del av Medelhavets segelbåtsflotta är charterbåtar påverkar säkert olycksstatistiken. Men just därför borde man kanske också ställa extra höga krav på dessa?

 

 

  1. Bo(b)sse’s avatar

    Intressant, och spannande att hora mera om Ni kan folja upp pa detta mysteriaum. Fraga gubbsen vad som hande t.ex? Jag gissar att kol-skador kommer av olyckshandelser mitt pa blanka dagen som Ni t.ex. beskrivit sa grafiskt har, medan roder-skador ar troligen ofta fran draggande ankare under natten… Nagra andra forslag?

  2. Adam’s avatar

    Hej Bobbse

    Jag tror att du har helt rätt angående kölen. Under vintern har jag sett ganska många båtar där kölen har avlägsnats och omfattande plastningsarbete har gjorts inne i dem. Men det rör sig nog både om båtar som gått på grund och fått en alvarlig skada till dem som drabbats av utmattningsskador och kölstockar mm successivt delaminerat från skrovet. Roderskadan kommer nog från en så kallad Med-mooring. Här lägger alla till med aktern mot bryggan och om man har bråttom och dålig koll på djupet kan det bli tufft för ett frihängande balansroder. Jag frågade en av engelsmännen här som arbetar med glasfiber, angående kölarna, men hans svar innehöll för många svordomar för att kunna återge här …

Adams förläggare

Collings-Förlag