Nytt segelplan?

Hur ser den perfekta långseglarriggen ut? Precis som när det gäller vilken båttyp man ska välja finns det förespråkare för olika sorters riggar. Ska man köpa en båt med traditionell sluprigg, kutterrigg, ketchrigg eller kanske rent av med djonkrigg? Även om nytillverkade ketchriggade båtar är ovanliga finns det en del förespråkare för att ha segelplanet uppdelat på två master. Själva har vi aldrig funderat på det men tanken på att ha flera mindre segel (i stället för två stora) har sina fördelar, särskilt på lite större båtar. Det kan nämligen bli ganska tungt att hantera stora segel med handkraft, och att vara beroende av elvinchar skulle åtminstone inte få oss att känna oss trygga. Lösningen kan vara en kutterrigg med två försegel i stället för ett. Att vår båt är utrustad med en sådan var faktiskt en av anledningarna till att vi valde den. Problemet är bara att kutterseglet aldrig varit monterat på rulle och dessutom är väldigt slitet. För övrigt funkar det bäst i kombination med vår nästan nya yankeecutgenua, som i sin tur saknar UV-skydd … Så därför har vi hitintills seglat enbart med en ordentligt stor genua. Fungerar i och för sig utmärkt i vindar under kulingstyrka men blir väldigt tungt att hantera när det friskar i.

Att investera i ett nytt rullsystem från Seldén bara för att slippa packa undan kutterseglet är en dyr lösning (dessutom har vi ingen nytta av att kunna reva ett 14 m2 försegel). Så därför har vi köpt ett enkelt rullsystem som funkar med traditionella segel och just nu sitter vår grekiske vän John och syr ett nytt segel till det. John som driver Jsails i Preveza är inte bara en ovanligt sympatisk människa, han är dessutom extremt kvalitetsmedveten och prisvärd. Bra kombination tycker vi! Han har även fått i uppdrag att sy på ett UV-skydd på vår yankeecut och byta ut det slitna skyddet på vår stora genua. En lazybag är också under produktion.

P.s. Grannarna höjde på ögonbrynen när jag torkade mina vindsurfingsegel förra veckan.

John när han tog mått till vår bimini i våras

Tänk att vi var tvungna att ta oss hela vägen till Grekland få se en sådan här. John gör inte mallar av byggplast till biminis och sittbrunnstält. Den här mackapären mäter avståndet till byglarna och visar samtidigt en CAD-ritning i 3D. Det färdiga resultatet passar som en handske!

Så här är det tänkt att hon ska seglas. Med yankeecutgenua, kutter- och storsegel. (Photoshopad bild från Yachting Monthly)

Adams förläggare

Collings-Förlag