Dead end?

Grekland har sina fördelar för oss yachtisar. Livet här är enkelt, billigt och trevligt. Man betalar nästan aldrig någon hamnavgift, det går att få tag på allt man kan drömma om – från fantastiska råvaror till smeder som svetsar rostfritt, och grekerna är gästvänligheten personifierad. Alltså är det lätt att stanna kvar.

Under sommaren har vi träffat på allt ifrån nybörjare som oss själva till dem som tillbringat både fem och tio år här. Några av dem har seglat jorden runt och fastnar i Grekland några år innan de seglar hem, medan andra har köpt sina båtar på plats och planerar att stanna så länge de bara kan. Näst efter charterseglare är nog kategorin vår- och höstseglare vanligast här. Alltså de som kommer hit på våren för att sjösätta sina båtar, seglar fram till juli och sätter båten på land igen, åker hem för att ta del av den nordeuropeiska sommaren, kommer tillbaka två månader senare, sjösätter och seglar fram till mitten av oktober.

Många av de seglare vi träffar här säger att Joniska havet är ett av världens bästa seglingsområden, och vi har ingen anledning att tvivla på deras ord. Det skulle vara så lätt att bara stanna kvar här ett decennium eller två. Och just av den anledningen tänker vi inte göra det. Jorden är stor och vår nya båt blir lätt rastlös när hon inte får visa vad hon går för. Inte för att hon säger så mycket, men jag tror att hon känner sig lite som en Jeep som aldrig får lämna storstan.

För hur bra det än är här finns det mycket annat som lockar: Kanarieöarna, Kap Verde, Karibien, Sydamerika och Nordamerika med sin ”The Great Loop” låter spännande. Därför har vi bestämt oss för att bege oss västerut nästa sommar. Kanske kommer vi att längta tillbaka hit – kanske inte. Om man inte provar får man aldrig reda på hur det ligger till.

  1. Malin’s avatar

    Nordamerika låter som ett utmärkt val! Kanada kanske? Så mycket vatten att segla i! ; ) Ni är alltid jättevälkomna att hälsa på här!! Kram Malin & Kanadensarna

Adams förläggare

Collings-Förlag