Säsongsskifte

Det är visst dags att ställa om klockan till vintertid snart, sägs det. Det låter lite konstigt. Jag får nog börja med att försöka ställa om kroppen och huvudet först. Det finns definitivt inga tecken på vinter här än, men jag ser faktiskt ett par gula löv på träden och när jag tänker efter så verkar vädret ha lite svårt att bestämma sig för vad det är för årstid som gäller. För en vecka sen ven höstvindar över Lefkas och regnet piskade mot rutorna – och dagen efter var det 30 grader varmt! Just nu har ett mycket sympatiskt högtryck lagt sig över hela den joniska skärgården och varje dag känns som drömmen om medelhavssensommar: lite svalt på morgon och kväll, precis lagom varmt under dagen, sprakande, klar luft och knallblå himmel … ni fattar. Det är ganska behagligt här.

Men vad jag egentligen hade tänkt berätta är att vi nu befinner oss på ön Lefkas, i huvudstaden Lefkas (eller Lefkada om man vill använda det grekiska namnet). Och här tänker vi stanna ett tag. Vi har inte varit helt säkra på var vi skulle sätta bo för vintern i år, och har haft ett par olika platser på lut. Det enda vi visste var att vi inte skulle återvända till Margarona Boatyard … tio månader på ett skrotupplag räcker. Men efter en rejäl rekningsrunda i sommar har vi kommit fram till att Lefkas Marina is the place to be. Det är en stor marina, nästan som en egen liten stad med flera caféer och restauranger, en liten supermarket, tvätteri, flera toalett- och duschhus utspridda lite överallt, men trots det känns den vänlig och personlig. Och den ligger mitt i stan. Vi har mellanlandat här i Lefkas stad ett par gånger under sommaren och haft lika svårt att komma härifrån varje gång. Så då tänkte vi att eftersom vi uppenbarligen vill stanna kvar här så gör vi det. Nästa torsdag flyttar vi in i marinan, och sen ska vi få njuta av den här fantastiska ön i fem hela månader. Men först tar vi en sista liten seglats och några dagars ankring på det innan den nya säsongen börjar. Vintersäsongen.

Det finns en Farmer’s market varje lördag precis utanför ingången till marinan! Vi har redan tjuvstartat …

…och så här kan en lunch se ut efter ett besök där.

När man flyttar till en ny stad är det viktigt att lokalisera stadsbiblioteket. Och har man tur ser det så här inbjudande ut. Ska snart ta en titt inuti också.

Venedigbron (ja, tänka sig, den kallas faktiskt så) i solnedgång. Och i bakgrunden bergen. Så fort vi får en ledig stund över ska de utforskas! 

  1. Annika Soulcityguide’s avatar

    Alldeles, alldeles underbart! Ja ni har väl uppdaterat er på stormen som härjade igår.
    Lite mysigt var det dock att sitta inomhus med tända ljus, men bara lite… Hade hellre ätit en sån där fin lunch i solen 🙂
    Tack för bilden på Jessica Alba, precis vad jag är ute efter!
    Kram!

Adams förläggare

Collings-Förlag