Work in progress

Ibland måste man försöka blunda lite och koppla av för en stund. Om man har ägt en båt i riktigt fint skick, där i princip allting fungerar som det ska, kan det vara lite svårt att vänja sig vid en som är lite skamfilad och trött … Jag vet att båtar inte är bättre bara för att de ser nya ut – men det mesta ombord måste åtminstone fungera. Så det är det jag försöker koncentrera mig på nu. Alla utsagor om vår nya båt som innehöll ordet ”perfect” förstod vi redan innan vi slog till att de skulle tas med en nypa salt. Vi hoppas däremot att hon en dag kommer att bli ”perfect”. Problemet med lite större båtar är bara att de är mer komplicerade, har mer utrustning och därmed kräver mer underhåll.

Men missförstå mig inte nu och tro att vi ångrar oss. Den här båten är åtminstone storleksmässigt helt perfekt och känns som ett riktigt hem. Layouten är också väldigt lyckad (både under och ovan däck), vi gillar hennes linjer, seglingsegenskaperna är behagliga och jag är säker på att vi alltid kommer att känna oss trygga ombord. Utgångsläget är som vi ser det mycket bra ­– men det räcker inte med en 10-månaders vårrustning för att få ordning på henne. Det här är ett långtidsprojekt (vid det här laget har ni säkert förstått att jag är svag för sådana) som kommer att kräva en hel del tid av oss i framtiden.

Egentligen vore det kanske bra för mig att försöka koppla av och lära mig att leva med lite skönhetsfläckar. Det är väl till stor del därför man lämnar ekorrhjulet bakom sig och seglar iväg mot horisonten? Mitt mål är att jag en dag ska lära mig att prioritera det som verkligen är viktigt här i livet – men innan dess ska jag bara få ordning på den här båten …

Den sista tiden har jag dock gjort vissa framsteg. Dagar bestående av segling, läsning och bara några timmars båtfix har förekommit. Om vi censurerar båtfixandet har de sett ut ungefär så här:

Camilla har äntligen fått en båt med rattstyrning! Om man vrider ratten mot styrbord pekar stäven åt samma håll  …

På väg in i en ankringsvik på Meganisi. Där kan man bland annat:

Beskåda en kyrka som (för ovanlighets skull) är storleksmässigt anpassad till antal besökare

Köpa goda nektariner

Få tips på hur man kan maskera mindre lyckade linjer på en båt

Köpa (och dricka) god engelsk cider

Och ligga i gratishamn under förutsättning att man äter på tillhörande restaurang. Visst ser hon fin ut på lite avstånd? Tyvärr har vi inte fått vår nya lazybag (bomkapell) än, som kommer att vara i samma färg som biminin. Den blå ”säcken” ni ser på bilden är minst sagt svår att få på och kan få vem som helst att dra sig för att orka sätta på den efter en segling.

 

 

Adams förläggare

Collings-Förlag