Grattis syrran #2

Det är inte bara Camillas syster som fyller år i dagarna – även min kära syster blir ett år äldre i maj månad, och det måste vi ju fira. Grattis på födelsedagen Linda – hoppas att du får en fin dag! Liksom Camilla vill jag gärna ge bort ett recept men inte på något ätbart. Utan på något som är lite mer användbart och ganska praktiskt.

Lindas födelsedagsdoghouse
Tyvärr hann jag inte bli helt klar till din födelsedag men det gör kanske inte så mycket? Mig veterligen har du inte börjat segla än men om du gör det och dessutom lyckas komma över någon av de andra två Sirius 42:orna som byggts kommer här själva receptet på ett passande doghouse.

Börja med att bygga ramarna runt fönstren. Låt dem vara fastskruvade i en helt plan träfiberskiva fram tills du fått på det första lagret epoxi (så vet du att de inte slår sig). Flytta den bakersta bygeln från sprayhooden så långt akterut det går på överbyggnaden och låt den bli bakkanten på doghouset.

Så här såg det ut utifrån

Fäst upp flexibel 4 mm plywood med buntband runt bygeln.

Plasta fast några träreglar. Om du råkar ha några rostfria rör över med rätt böjning – plasta fast dem också.

Fråga din äkta hälft om de tycker att det ser bra ut – om ja, fortsätt projektet …

Limma fast skum, dra kablar till solpaneler och belysning och gör en ram runt takluckan.

Bygg färdigt sidorna. Använd gärna ribbor av gran eller furu som du limmar ihop med hjälp av några kilo epoxi.

Skär till några bitar av den där flexibla plywooden och skruva fast som yttertak. När allt passar – ta av dem igen och limma fast med rikligt mängder epoxi. Skruva i några hundra skruvar rakt igenom ytter- och innertak och spänn åt. På så sätt vet du att din sandwichkonstruktion hänger ihop.

Be en trevlig engelsk granne (ingen fara, han är inte nudist) att hålla en tamp en liten stund och …

… vinscha upp ditt doghouse några decimeter (med hjälp av ett fall i masten) och låt din engelska granne strama upp tampen han håller i så att ditt bygge går fritt från skrovsidorna på vägen ner.  Fortsätt arbetet med att slipa, spackla, plasta, spackla och måla nere på marken. Fortsättning följer. Grattis!

  1. Patrik’s avatar

    Snygg doghouse och intressant beskrivning!

  2. Niels B.’s avatar

    Fint design, jeg kan godt lide de runde kurver, er meget spændt på at se det færdige resultat

  3. Per S’s avatar

    Tack Adam, precis vad jag ville se – hur du bygger upp en epoxykonstruktion från början. Kanon!

  4. Linda T’s avatar

    Tack för födelsedagshälsningen! Jag ska bara plantera mitt födelsedagsträd (portugisiskt kvittenträd), sedan ska jag börja bygga efter ditt recept! Vi gjorde Suss födelsedagsmacka förra helgen – gott! Nästa år får ni ta en sväng till Sverige i maj så ni kan smaka vår närodlade sparris (3 meter från köket)..,,,
    Kram, Linda

  5. Johan H’s avatar

    Som vanligt, snyggt jobbat Adam! Kanske något att fundera på till egna båten…
    Vad blir det för glas i ramarna? Härdad sandwich?

    Kram på er!

    /Johan

  6. Sara’s avatar

    Adam, du är så duktig att man får ångest, men bra blir det.
    Kram, Kusin Sara

  7. Markus’s avatar

    When will the boat go in the water. I am south of you now but going north through the Lefkas channel in the last week of May. It would be nice to stop by and have a look at the boat and you.

    Markús

  8. Adam’s avatar

    Hej på er alla och tack för alla kommentarer!

    Det är inte det att jag inte tycker om er – tvärtom! Sista tiden har jag knappt ens haft tid att tänka och bloggen blir lätt lidande då. Just nu anländer den ena leveransen efter den andra från företag runt om i Europa och jag jobbar hårt med att installera allt.. Mitt doghouse är nu uppe i 350 arbetstimmar och jag är inte klar än … Men snart måste vi i vilket fall som komma i vattnet. Vi har nämligen fått ett spännande uppdrag från ett förlag och utan sjösatt båt kan vi inte utföra det. Uppdraget innebär bl.a. att det kommer att dyka upp lite flygbilder här på bloggen inom kort, men mer om det längre fram …

    Syrran
    Jag är övertygad om att du skulle kunna använda ditt nya doghouse till att odla sparris i även under den kalla delen av året … Jag ser fram emot att få smaka och hoppas att vi ses snart – Kram på dig och familjen!

    Sara
    Vad kul att höra ifrån dig! Det är inte bara du som har ångest – mitt sena svar har även gett mig en släng av det:-) Antar att jag lider av något som skulle kunna kalas maniskt byggbeteende men själv ser jag bara fördelar med det (och Camilla har nog vant sig nu). Är det något särskilt bokomslag du tänker på … Hoppas att allt är bra med dig, familjen, föräldrar och syrran med familj! Kram!

    Johan
    Tack så mycket! Tänk bara på att du får räkna med några kvällars jobb … Men du har väl i princip en däcksalong på ditt nya fynd? Min utomordentligt trevliga glasmästare (som pratar svenska!) Menar att en härdad 8 mm glasruta är oerhört mycket starkare än två hoplimmade 4 mm. Så jag kör på det. Fuskar dock lite med mittrutan och har beställt 10 mm plexiglas till den – det blev lite meckigt med gångjärn och låsmekanism i glas. Får väl räkna med att byta den i framtiden …

    Lycka till med mastlyftet! Kram på er båda!

    Till mina byggintresserade seglarvänner
    Tack för snälla kommentarer! Jag tänker på dem när modet tryter och jag undrar vad fasen jag har gett mig in i … Inspirationen till bygget kommer till stor del från havskajakbyggen och det helt sanslösa och mycket inspirerande svenska projektet toan.se

    Markus
    So nice to hear from you! Hope that you and your family are enjoying sailing in Greece! We are planning to launch in the beginning of June but we are still waiting for some deliveries … If you are in the neighbourhood, don’t be shy and come for a visit. There is god anchorage just outside the boatyard.

    See you!

  9. Michael’s avatar

    Hejsan!

    ville lige sige at jeg lige købte jeres tidligere båd og overvejer om den ikke skulle hedde Isola (igen) hvis det er ok med jer. Glæder mig meget over denne fine HR312 🙂

  10. Markus’s avatar

    Hi,
    We are in Lefkas today 24th and tomorrow we will sail up to Prevesa. Can you send me lat-long where we can find you.

    See you

Adams förläggare

Collings-Förlag