Operation pentry

Camilla har helt rätt – jag har drabbats av ett svårbotligt byggvirus. När vi gav oss iväg för snart tre år sedan var tanken att vi skulle försöka leva mer i nuet, och inte hela tiden skjuta upp livet. ”Sen, när vi är klara med alla projekt, då ska vi börja leva på riktigt – men innan dess ska vi bara renovera klart lägenheten och båten”. Till sist kom vi iväg på vår resa (bara ett år försenade) och faktum är att under de två år vi bodde i vår förra båt la jag inte många timmar på att bygga om och förbättra. Nästan allting fungerade som jag hade tänkt att det skulle och plötsligt fick jag en massa tid över. Tid som jag snabbt slog ihjäl med att skriva klart min bok …

Antagligen kommer jag aldrig att kunna ”leva i nuet”, jag är nog helt enkelt inte skapt för det. Men jag trivs ganska bra med att renovera, skriva och plåta i nuet och börjar inse att jag behöver projekt för att må bra. Gärna ganska komplicerade sådana som man kan lägga många timmars tankar på innan man sätter igång. Här kommer lite bilder från mitt senast projekt:

Det började med ett ordentligt irritationsmoment: locket till vår kyl. Att tvingas lyfta på ett nästan 10 kilo tungt lock i ett sylvasst litet handtag varje gång man ska hämta något i kylen är inte kul. Kan bara föreställa mig hur kul det är när man seglar i hårt väder.

Irritationsmoment nummer 2 var kanten till diskhon. Inte lätt att torka av en diskbänk som den här. Så här kan vi inte ha det – dags för operation pentry. 

Jag började med att pilla av alla kantlister på diskbänken, därefter mallade jag av den med wellpapp.

Kanten till diskhon var 6 mm hög. Därför byggde jag en ny 6 mm hög diskbänk.

Naturligtvis ska locket till kylen ha gångjärn. Här jag gjort ett nytt 6 mm tjockt lock som det gamla ska skruvas fast i. Lägg märke till att alla kanter är klädda med aluminium (våra gamla gardinskenor) som är ordentligt fastplastade med epoxi.

Här har jag limmat och skruvat fast den nya diskbänken ovanpå den gamla och spacklat ut kanten mot diskhon med epoxi.

Så här såg det ut efter ett antal spacklingar.

Dags att limma på laminat.

Slipa till kanterna.

Och voilá, en ny diskbänk! Här har jag dessutom hunnit med att kapa ner stänkskyddet och klä det med mosaik, bygga en liten barskiva i teak (som ska lackas) och fälla in LED-lister under den. En ny kantlist till bänkskivan är under produktion och ett utkast för sjövatten kommer snart att vara på plats.

Vårt nya lock till kylskåpet. 

Så här såg det ut innan …

  1. Per’s avatar

    Imponerande ombyggnader med som det ser ut hög finish! Kul att se din teknik, hur skapade du t ex den välvda formen på skottet till den främre toaletten? Hinner du med något annat?

  2. Madlene’s avatar

    Supersnyggt! Min sambo gillar också att renovera hela tiden. Han bygger ut vår altan varje år och den är nu större än huset.. Själv jobbar jag inom barnpsykiatrin och det är ett intressant och givande jobb. Min sambo är inte så förtjust i resor och sonen är vuxen så ibland reser jag själv. I år blir det troligen backpackerveckor på Kreta på egen hand. Ska bli kul ändå hoppas jag!
    Hälsningar Madlene från Skövde

  3. BennyB’s avatar

    Snyggt Adam! Lika imponerad varje gång av ditt enorma tålamod och kunskap!

  4. Anders’s avatar

    Ett riktigt fint och proffsigt arbete. Nu fick jag ny motivation till att fixa med min egna båt.

  5. Niels B.’s avatar

    Det er et meget fint job du har gjort på hele båden, men jeg har lagt mærke til at du har fjernet alle kantlister. En båd bevæger sig, eller krænger, så alt falder ned på dørken, hvad har du tænkt om det?

  6. Adam’s avatar

    Hej på er alla!

    Tack för alla kommentarer! Ni anar inte hur kul det är att få respons på inlägg – fortsätt gärna!

    Erik
    Visst hinner jag med annat också – men ofta tar båten upp mot 12 timmar av min dag … Just lägger vi en hel del tid på att förbereda oss inför sommarens stora uppdrag (lovar att avslöja vad det är snart). Den välvda delen av väggen byggde jag med hjälp av ett figursågat över- och understycke och därefter limmade (och skruvade) jag fast fem lager 4 mm plywood med epoxy.

    Madlene
    Det låter verkligen som att nu skulle köpa er en gammal båt. Så kan ni kombinera ert renoverings- och reseintresse! Eller har ni kanske redan en båt?

    Anders och Benny
    Jag sträcker lite extra på mig och anlägger en lagom mallig min – tack än en gång!

    Niels
    Du har helt rätt. Kantlisten längs med framkanten är under produktion och de små tvärsgående kommer att ersättas av avtagbara sådan som kan klämmas fast mellan fram och bakkant. Tanken är att vi bara ska ha dem på när vi seglar. Vi har också en ganska stor arbetsyta till vänster (akter) om spisen och jag föreställer mig att den egentligen är bättre att använda under segling.

  7. Madlene’s avatar

    Tyvärr! Vi har ingen båt, håller på med huset hemma bara!

  8. BennyB’s avatar

    En fråga till bara…. Vilka verktyg skulle du säga att du inte skulle kunna vara utan?

  9. Adam’s avatar

    Hej Benny,

    Den sista tiden har det smugit sig in ett nytt och helt fantastiskt verktyg – nämligen en multicutter. Följande elverktyg hade varit svåra att leva utan:

    1. En stark uppladdningsbar borrmaskin/skruvdragare (gärna med batterier på 3-4 Ah)
    2. En riktigt bra sticksåg. Bör ha både varvtalsregulator och pendling.
    3. Multicutter. Antagligen det mest allroundbetonade verktyget. Svårt att klara sig utan när man har vant sig.
    4. Handöverfräs. Låg på plats nummer tre fram till jag köpte multicuttern. Fortfarande ett måste om man vill ha ett professionellt resultat.
    5. En bra oscillerande slipmaskin.
    6. Vinkelslip. Kanske inte så användbart för finsnickerier men väldigt bra att ha till metall.

    Hälsningar
    Adam

  10. Jonas Andersson’s avatar

    Sen kommentar… Vad har du för laminat?

    Resultatet blev otroligt bra!

    Jonas

  11. Adam’s avatar

    Hej Jonas,
    Tyvärr vet jag inte vilket märke det var på laminatet men så här i efterhand skulle jag inte rekommendera det … Förra sommaren slet vi nämligen bort det igen, spacklade upp hela diskbänken med epoxy, grundade med epoxyprimer och rollade ett par lager polyuretanfärg. Det blev faktiskt ännu bättre! Polyuretanfärg är otroligt slitstarkt. Lycka till med projektet!

Adams förläggare

Collings-Förlag