El

Ungefär så här kommer alla brytare, kontakter och lampor att sitta i framtiden

Badrum nummer 2 är snart klart och i dagarna har jag tjuvstartat lite med renoveringen av vårt pentry. Om vi någonsin ska få båten i vattnet igen måste vi börja prioritera de projekt som bara kan göras på land och fortsätta med resten när vi ligger i vattnet – vilket betyder att det knappast är en färdig båt som kommer att sjösättas i maj. Men säg det flytetyg som någonsin blir färdigt …

Till skillnad från när vi hade vår förra båt känner vi nu att vi har hittat ett hem (och transportmedel) som vi skulle kunna bo i resten av våra liv, och därför tänker vi fortsätta med att förbättra och bygga om under lång tid framöver. Och en av de allra viktigaste sakerna ombord (åtminstone i mitt tycke) är elsystemet. Dels för att vi i högsta grad är beroende av det, dels för att ett dåligt sådant snabbt tuggar i sig batterierna och dels för att dålig el är farlig el. Visste ni att majoriteten av alla eldsvådor som uppstår i båtar är elrelaterade?

Som tur är har vår båt fått ett väldimensionerat och genomtänkt elsystem från början men tyvärr har det varit många glada amatörer inblandade därefter. När jag flyttade på VHF-radion rensade jag upp lite ibland kablarna och upptäckte att ledningen mellan radion och säkringspanelen (en sträcka på ca 1,5 meter) var skarvad med 8 st sockerbitar och dessutom satt det tre olika glassäkringar på mellan 2 och 10 Ah utportionerade med några decimeters mellanrum! Kabeln till vindgeneratorn var skarvad med två olika sockerbitar på utsidan av båten – gissa om kopparledningarna var svarta?! 220 V-systemet är i bättre skick men ingen har orkat byta ut de engelska eluttagen trots att det är länge sedan båten befann sig i sitt hemland. Den nästan nya invertorn (12 – 220 V) som utlovar rena sinusvågor på upp till 1000 W satt monterad inne i den före detta stickkojen och var inte ens inkopplad i 220 V-elsystemet … Varför inte koppla in den på eluttagen istället för att använda förlängningssladdar kors och tvärs genom båten? Någon huvudsäkring fanns det inte och jordfelsbrytaren var ur funktion. Skulle du våga bo på en stålbåt och koppla in dig på elnätet utan vare sig huvudsäkring eller jordfelsbrytare? Listan kan göras lång men vi räknar ju som sagt inte med att vara klara i morgon.

Elpanelen för landel har fått en ny jordfelsbrytare och en 16 Ah huvudsäkring

En av lådorna från SVB var sprängfull med brytare och kontakter från tyska Berker

Till vänster en Berkerbrytare och till höger en LED-dimmer från Biltema (Berker tillverkar inga LED-dimmers). Ingen snygg kombination.

Men om man tar av ramarna …

… upptäcker man att Biltemas dimmer passar perfekt i en ram från Berker!

I stället för alla dumma varningsskyltar som brukar sitta ovanför toalettstolen i båtar (typ: spola inte ner rakblad och kanyler) föreslår jag att alla båtar borde ha sådana här varningsskyltar utplacerade överallt där det finns en elinstallation.

Adams förläggare

Collings-Förlag