Nafplions guld

Är det en apelsin? Eller en citron?

I bilen med hem från Nafplion fanns den ena lådan, kassen, burken, flaskan, grytan efter den andra fylld med godsaker som Ilianas föräldrar hade skickat med oss. Vin, olivolja, inlagda frukter m.m. Bland annat fick jag en hel back full av traktens berömda apelsiner – alldeles nyplockade – som måste vara de godaste jag någonsin har smakat! De är otroligt söta, saftiga och spänstiga med ett tjockt skal som liksom bara ramlar av. Och helt obesprutade. I apelsinlådan låg det också något som jag hade fått smaka under veckan och blivit helt betagen av … bergamotter. Just precis, frukten man utvinner bergamottolja ur och som smaksätter bland annat earl grey-te (och Generalsnus). Bergamotterna ser ut som apelsinfärgade citroner och doftar himmelskt. Själva fruktköttet är beskt och väldigt syrligt och faktiskt helt oätbart, såvida man inte kokar det i sockerlag i flera dagar, vilket verkar vara det vanligaste sättet att tillreda frukten på här i Grekland. Då får köttet och framförallt skalet, som också får koka med i sockerlagen, en väldigt god, lite kryddig, frisk och samtidigt smörig smak. En helt ny upplevelse för mina smaklökar. Men eftersom skalet doftar så förföriskt vill jag gärna prova att använda det precis som det är – kanske som smaksättning i en brownie?

Jag rev skalet från en bergamott och blandade det i browniesmeten, och ljuv musik uppstod

Förresten, browniereceptet hittade jag i min trogna följeslagare Sju sorters kakor, som jag fick av min storasyster när jag fyllde 25. Klok syster. 1945 kom den första upplagan av boken ut, och trots alla recept och all inspiration som finns tillgängligt på nätet så är den fortfarande oslagbar när det gäller att hitta bra och pålitliga recept på klassikerna. ”Brownien” jag bakade heter för övrigt inte ”brownie” i boken utan har det mer hemvävda namnet ”nötchokladruta”. 

Adams förläggare

Collings-Förlag

Warning: Creating default object from empty value in /storage/content/16/149216/yachtisola.com/public_html/wordpress/wp-content/themes/tarski/sidebar.php on line 4