God, I’m good!

En av mina favoritrepliker från tv-serien Vänner måste vara när Rachel har bjudit hem killen hon vill förföra över en middag och fått Monica att laga maten för att vara säker på att det blir fantastiskt och förföriskt gott, men naturligtvis låter honom tro att det är hon själv som stått för kockandet. Hon serverar stolt anrättningen, tar själv en tugga, sluter njutningsfullt ögonen och stönar: ”God, I’m good!”

Jag ska ärligt erkänna att det finns tillfällen när jag själv tar till denna självförhärligande deklaration (om inte Adam är snabb nog att uttrycka sin ohöljda beundran för min kokkonst) men jag kan inte komma ihåg att det någonsin förekommit i samband med lussebullsbak. Faktum är att jag inte ens kan komma ihåg när jag senast bakade lussebullar, även om jag älskar att äta dem. Jag tror att mitt lussebullssjälvförtroende blivit lite kantstött under åren, av ett par halvlyckade försök med lite för hårda och kompakta små kusar. Men i går var det Lucia, jag var sugen på att kickstarta julen (och dessutom pigga upp oss båda efter ett par hängiga dagar med feber och förkylning) så lussebullar skulle det bli. Min vana trogen letade jag länge efter det perfekta receptet, hittade det och började sen göra lite justeringar i måttangivelser och ingredienslista. Lite mer smör ska det väl ändå vara, det här låter lite snålt, och visst borde det bli ännu godare om jag byter ut lite av mjölet, kesella, det har jag inte sett någon i Grekland, men vår grekiska 13-procentiga frukostyoghurt går säkert lika bra!  Ungefär så.

I övrigt följde jag receptet till punkt och pricka, förutom att gasen tog slut ett par minuter efter att jag stoppat in den första plåten i ugnen … snabb utryckning av febrig men lussebullssugen Adam och fem minuter senare var gasolflaskan bytt och ugnen fick värmas upp igen. Mina eleganta små lussekissar hann under tiden växa till sig och liknade nu mer sumokatter, men vad gör väl det? När vi äntligen fick ta de första tuggorna … mmmmm. Det här kan mycket väl vara de godaste lussebullar jag någonsin har smakat. Och julen har nu officiellt börjat.

Någon som är sugen än?

  1. Annika Soulcityguide’s avatar

    Haha Camilla, du är ju så rolig! Le Boeuf är INTE smeknamnet på min kjol 😉
    Härligt att se att du bakar lussebullar (utan recept, coolt), här har vi klätt granen nästan klar och tjejerna har julavslutning på torsdag.
    Önskar dig och Adam en jättemysig jul, sköt om er!
    Kram

Adams förläggare

Collings-Förlag