Lågtryck och slussar

Vem hade trott att Frankrike kunde vara kallt och regnigt i mitten av augusti? Kontrasten mot vår resa längs de tyska kanalerna är påtaglig, särskilt med tanke på att vi hade temperaturer upp emot 39°C där. Barometern började se ledsen ut redan i Belgien och har sedan sjunkit konstant under hela vår vistelse i Frankrike. Vad är oddsen för att hamna i ett rekorddjupt lågtryck, som envisas med att stanna kvar vecka efter vecka, här?

Riktigt så illa är det nu inte. En barometer har sin skala graderad för att befinna sig några meter över havet. Vad vi glömde bort var att vår resa inte bara rör sig enligt vädersträcken, utan också i höjdled. Vi har befunnit oss på högre höjd än 200 meter över havet ganska länge nu och det är ju klart som korvspad att lufttrycket är lägre här …

Bottennoteringen kom mellan Les Forges och Girancourt. Under en dryg timme befann vi oss på vår resas högsta nivå: 360 meter över havet! Barometern varnade för storm trots att sommaren, shortsen och flip-flopsen hade återvänt. Under vår topografiska toppnotering lyckades vi också med konststycket att på två dagar ta oss igenom inte mindre än 60 slussar!

Från och med nu är det nerförsbacke hela vägen till Medelhavet. De få slussar som återstår tar oss alla till en lägre nivå vilket innebär att de är avsevärt mycket enklare att ta sig igenom. Någon gång i mitten av september räknar vi med att få doppa kölen i saltvatten. Men innan dess ska Isola upp på land några dagar och få sig en ordentlig rengöring/vaxning. Lite ny bottenfärg skadar nog inte heller – det lilla som återstår av fjolårets har nog ramlat av när vi når Marseille. 2 000 km kanalvatten sliter hårt, dessutom borde gyttjan som vid ett antal tillfällen lagt krokben för vår köl effektivt ha rensat den på resterna av vår självslipande färg.

Just nu pustar vi ut i Corre. Här är 30°C varmt och strålande solsken, en hyfsad internetuppkoppling, två duschar, en tvättmaskin och en ”Ecomarché” (livsmedelsbutik).


Adams förläggare

Collings-Förlag