Ömsom vin

Frankrike, världens största turistland, som i den tillfällige turistens ögon erbjuder allt ifrån miljonstäders puls till den karga men vackra Atlantkusten, Rivierans glassiga kuststäder och Alpernas lockande pister.

Men allt det andra då? Småbyarna och landsbygden, hålorna som långsamt avbefolkas, orter som i likhet med Sjöbo eller Eslöv sällan besöks av turister och där medelåldern långsamt och konstant stiger, var hittar man dem? Svaret är: överallt!

När man reser runt med båt längs Sveriges kuster möts man ofta av prydliga små samhällen med renoverade gamla hus och en välmående befolkning – kanalvägen genom Europa (och framför allt Frankrike) bjuder på något helt annat. Kontrasterna mellan vackra små städer och övergivna spökstäder är stor. Det lilla vattenfyllda dike, upphackat av hundratals slussar, som vi följer, ger oss ofta en känsla av att vi befann oss i amerikanska södern. Överallt sitter det män med metspö i handen och en uppgiven blick. Fantastiska gamla hus står tomma och förfaller, men för en svensk turist ter sig allt det här ganska charmigt och genuint (undrar om en fransk turist tycker det samma om Sjöbo eller Eslöv?)

Det är inte många båtar på kanalerna här. Ibland har det har gått dagar då vi räknat till två eller tre mötande fritidsbåtar. Yrkestrafiken har i princip försvunnit eftersom de små pråmar (penicher) som ryms i slussarna har för dålig lönsamhet. Båtturismen är ringa och det är sällan problem att hitta en kajplats. Ofta har vi bara lagt till längs med kanalen och även i större städer som Verdun (där vi ligger nu) är en hamnplats mitt i centrum gratis, till och med el och vatten är gratis! Naturtilläggningarna ger en märklig känsla av att befinna sig på kanotsafari i en svensk insjö, inbäddad i en vildvuxen fransk skog. Skillnaden är bara att vi har hela vårt hem med dess bekvämligheter med oss, och när solen gått ner händer det att vi går ner i salongen, sätter på en film och med bioljudskvalitet förflyttas till en helt annan del av världen. När eftertexten fyller lcd-skärmen är vi tillbaka på den franska landsbygden, och nästa dag väntar nya äventyr!

  1. Ralph Andersson’s avatar

    Fina bilder – och då menar jag vältagna! Misstänker att ni gallrar hårt 🙂

  2. Andreas’s avatar

    Hej på er! Ni ser ju ut att ha det ganska bra! Trots orkaner och internetbrist… Och jag misstänker att ni är rätt nöjda med kameran? Vilka bilder! Vi hörs (och kanske ses?) snart!

  3. Lina’s avatar

    utsökta bilder!

Adams förläggare

Collings-Förlag