Var fasen blir vi av?

Har vi fastnat i Malmö? Har livet med obegränsad tillgång på vatten och el gjort att vi inte vill tillbaka till båtlivet eller är det kanske så att vi föredrar regn och blåst istället för sol och värme?

Inte alls! Vi har tvärtom insett att det är ombord på en båt vi vill bo och därför har vi spenderat de två sista månaderna med att förbereda oss för ett permanent liv på böljan den blå. Vår lägenhet är nu klar för försäljning och på onsdag (den 31 augusti) flyger vi tillbaka till Mahon och vår kära Isola. Om du följer denna blogg och av någon anledning inte alls drömmer om ett liv på sjön kan vi rekommendera vår fantastiska lägenhet på Gamla Väster i Malmö:

http://bjurfors.se/Bostad/Skane/Malmo/Gamla-Vaster—Hjorttackegatan-8/

Ordningen är med andra ord återställd och snart börjar rapporteringen igen från Medelhavet.

P.s. Dessutom har det hänt spännande saker med min roman – men mer om detta senare …

 1. Taru’s avatar

  Hurra! Jag har otåligt väntat på er come back till Medelhavet. Har ofta klickat in på er blogg och slitit mitt hår av frustration av samma gamla bemötande jag fått av samma gamla inlägg gång efter gång.

  Är nu innerligt glad att ni tagit er samman och insett att det är på Havet man skall bo och inte på torra land. Ser fram emot att få höra mer om era fortsatta planer när ni känner er redo. Och nu fortsätter ju sommaren ett bra tag till! Grattis till allt! Och boken Adam, Grattis!

 2. Karin Sjögren’s avatar

  Hej Adam & Camilla,
  Sålde sommarhuset och åkte ut på en liten seglats med familjen för ett par veckor sedan och blev helt sålda. har länge pratat om segelbåt men aldrig kommit till skott…
  Åkte hem till Gränna och köpte alla båttidningar som fanns (2 st) och kom till en sida där vi läste om ett par som gjorde det man drömmer om men aldrig vågat…och det var ni! Vilken inspiration!
  Kanske inte blir jorden runt inom den närmast 15 åren men ack så sköna dagar i segelbåt.
  Nu följs ni slaviskt på bloggen…och vår dröm lever vidare.
  Lycka till med försäljningen av lägenheten och allt annat ni tar er till!
  Massor av hälsningar Karin & Martin

 3. Adam’s avatar

  Hej Karin
  Har alltid funderat på om någon verkligen läser mina krönikor i Segling – och nu vet jag att åtminstone två personer gjort det! Om vi bara kan inspirera en enda person att våga kasta loss så känns det som att vi gjort en insatts. Visst krävs det mängder av förberedelser och planering innan man ger sig av men lönen för mödan är större än man kan föreställa sig.

  Att just ni fastnat för segling förvånar mig inte ett dugg! Du såg ut som en seglare redan när vi arbetade tillsammans på Morning Annonsbyrå för en halv evighet sedan;-) Ni kommer säkert att köpa en båt och vem vet – kanske ses vi i en ankringsvik med turkost vatten en dag …

  Ha det förträffligt och hälsa Martin och barnen!

 4. Adam’s avatar

  Hallå Taru
  Ber om ursäkt för avbrottet … Ambitionen var att blogga även från Malmö men plötsligt gick det knappt att ta några bilder längre, och orden ville inte heller fastna i ordbehandlingsprogrammet. Vi har istället avundsjukt följt er och drömt oss bort från en av de regnigaste somrar vi någonsin upplevt. Det är på havet och i värmen vi ska bo och era hemtrakter börja locka mer och mer! Vågar inte nämna mer om min roman just nu och här, men kolla i din mailbox för mer info.

  Synes! /Adam

 5. Lennart Heyner’s avatar

  Hej Adam & Camilla,
  kul att ni är tillbaka på banan igen, jag har verkligen saknat era små berättelser och vackra bilder under sommaruppehållet, då jag är en av dem som regelbundet läser er blogg. Hoppas båten klarat sommaridet bra och att inte däcket spruckit sönder i solgasset. Vår egen HR352 fick i somras färdas från Stockholm till Orust via Göta och Trollhättekanalerna, och befinner sig f.n. hos Kai i Ellös för renovering av teakbeklädnad. Kan vi inte fortsätta till medelhavet nu när vi kommit lite närmare och lärt oss hur man gör i slussarna, tyckte 17-åriga dottern när vi väl var framme. I samband med däcksrenoveringen har jag en fråga att ställa: På några foton av er båt tycker jag mig se några linor som går från masten via brytblock på styrbordssidan in till sittbrunnen, och då jag skulle vilja göra detsamma undrar jag om det behövs någon förstärkning av rufftaket där brytblocken skruvas fast?
  Ser fram mot nästa inlägg och bilder på båten i sjön.
  Lycka till med den kommande seglingssäsongen, för egen del tycker jag faktiskt att det är ganska skönt att slippa bekymra sig för upptagningen,
  man hinner med mycket annat som svamp- och bärplockning,
  hälsar Lennart

 6. Adam’s avatar

  Hej Lennart
  Vad kul att få känna sig saknad! Jag kan trösta dig med att vi själva har saknat livet här väldigt mycket.

  Hoppas att du blir nöjd med Ellös Teakservices arbete. Vi är mycket nöjda och var vi än kommer träffar vi folk som säger snälla saker om vår båt. Säkert till stor del beroende på vårt fina teakdäck.

  Om du inte tröttnade på slussarna i Sverige kan jag varmt rekommendera kanalvägen ner till Medelhavet. Väldigt avstressande och i princip gratis (om man inte räknar in dieselräkningen).

  När det gäller brytblocken har jag använt mig av en metod som också funkar utmärkt till avlastare och vinschar:

  1. Märk ut var du vill montera blocket.
  2. Borra hål genom teakdäcket, översta lagret glasfiber och ner i devinycellen med ett 12 mm borr.
  3. Sätt i en liten insexnyckel i din borrmaskin (längsta delen i chucken) och kör runt med den ett tag nere i hålet. När du rivit loss allt skum du kommer åt med nyckeln tar du fram damsugaren och suger upp det.
  4. Nu är det dags att blanda till epoxy. Maskera runt hålet och häll i till du fyllt hela vägen upp.
  5. När epoxyn härdat är det bara att antingen förborra i din gjutna plugg och dra i en träskruv, eller borra rakt igenom, stoppa i en maskinskruv och säkra den med mutter och bricka.

  Eftersom all belastning kommer i sidled för ett brytblock fungerar träskruvsmetoden utmärkt, och fördelen är så klart att installationen blir osynlig på insidan.

  Lycka till med installationen!

  /Adam

Adams förläggare

Collings-Förlag