Just precis så här!

Just precis så här hade jag föreställt mig att livet som långseglare skulle vara. På svaj i en lagun med höga berg runtomkring. Jag låter skägget växa, blir solbränd som en solkustspensionär, tycker plötsligt att det är helt okej med en hajtand hängandes i en läderrem runt halsen och en garderob som endast består av ett par sönderblekta jeansshorts. Vi lever på fisken vi fångar och dricker sköldpaddsblod …

Kanske förväxlar jag Medelhavet med Stilla Havet men man kan i varje fall låtsas för en stund. Här i Puerto de Pollensa kan man inte räkna med så mycket enskildhet – i varje fall inte mitt i sommaren. Just nu är vi ungefär 15 båtar som ligger för ankar här och vattnet runtomkring oss är kristallklart men snart börjar invasionen (har vi hört), då hela viken förvandlas till en enda stor septiktank full av guppande båtar för ankar. Den enda fisk vi har fångat är den odlade norska lax vi håvade in från Mercadonas fiskdisk häromdagen. Den tillredde vi i går kväll på vår nyinköpta rostfria båtgrill med klart godkänt resultat. Smaken blev inte direkt sämre av att vi långsamt gungades av de små dyningarna som letade sig in från havet utanför och runtomkring oss lyste det från husen längs med stranden.

Egentillverkade smycken gjorda av strandfynd och läderremmar har vi tyvärr inte hunnit med att ”designa” än. Faktum är att idag, söndagen den 1:e maj är den första lediga dagen jag har haft på evigheter. Sista tiden har dagarna ägnats åt att designa logotyper, broschyrer, datablad, case studies och hemsidor för kunder och däremellan fyllts av arbete med att förbereda vår båt för sommarens äventyr. Vi lyckades förlänga vårt halvårskontrakt hos Marina Port Vell i Barcelona ett par dagar för att överhuvudtaget hinna bli klara med det nödvändigaste innan vi gav oss iväg till Balearerna. Dagen innan avfärd införskaffades en mobil bredbandslösning från Vodafone och allt var frid och fröjd – ända till vi kom fram hit! Tjejen som sålde modemet och abonnemanget till oss lovade oss 14 dagar fri surf innan det var dags att fylla på med mer tid. Men efter mängder av svordomar, bussresor till mobilbutiker, support med motstridiga uppgifter och nästan två dagars heltidsjobb stod det klart att hon glömt att aktivera modemet, dessutom ingick det inte alls 14 dagars fri surf, trots att det uttryckligen står så i Voadfones broschyr! Falsk marknadsföring i kombination med inkompetenta idioter gör inte min bild av denna stora internationella mobilabonnemangsleverantör särskilt positiv. Milt uttryckt skulle jag vilja säga att Vodafone suger! På grund av dem missade jag ett uppdrag för en kund i Stockholm …

Men varför avsluta detta inlägg med sura abonnemangleverantörsuppstötningar när det finns tekniska uppfinningar som verkligen fungarar: AIS-radar, denna svenska sällsynt prisvärda uppfinning förtjänar ett par väl valda superlativ! Under vår överfart till Mallis såg vi över 200 båtar ute till havs. Fråga mig inte hur det gick till men vi lyckades se båtar utanför Tunisiens kust och t.o.m. nästan så långt bort som till Gibraltar! På ett avstånd av 271 sjömil!

Årets första dopp den 30 april. Badtermometern säger 18° (vår nya grill nere till höger)

Nu eller aldrig!

Lite kallt men helt klart värt det!

Och så soltorka en stund framme på däck

Camilla soltorkade också

Grillad lax i fotogenlampans sken

Förmiddag och vi ska snart runda Mallorcas norra spets

När vi kom fram var vi trötta!

Och runt omkring oss susade det runt små Optimistjollar

Klockan är halv två på natten och vi befinner oss mitt emellan Barcelona och Mallorca. De gula och gröna pilarna är båtar som AIS:en registrerar. Det röda hårkorset är en liten vilsen Hallberg-Rassy vid namn Isola.

 1. Annie and Iain’s avatar

  Jealous, us….yes absolutely. Your journey is keeping us going before we can set off on our own. Was the water cold Camila? Oh and what’s the recipe for your delicious risotto? Happy Sailing.

 2. Camilla’s avatar

  Oh, you couldn’t possibly be jealous – you’re the ones with the gorgeous villa in the mountains … But yes, it is lovely out here, and we can’t wait to see you on one of the islands in June! Let’s keep in touch and see where we can meet up!

  Love,
  Camilla and Adam

 3. Ralph’s avatar

  Kul att se att ni kommit iväg. Om det funkar för era planer så missa inte den lilla ön Espalmador strax söder om Ibiza. På sydvästra sidan finns det en liten bukt som garanterat är så nära Söderhavet man kan komma i dessa trakter.

  Porto Colom på Mallis ostsida är ett bra ställe om man vill ligga skyddat och billigt ett tag. När vi var där kostade det 4 Euro på boj.

  Ha det gott!

  /R

 4. Håkan Engholm’s avatar

  Hejsan, kul att läsa er blogg o att ni lämnat vinterkaj för vidare äventyr.

  Ha det gott o segla väl.

  Håkan E
  Oskarshamn

  PS
  Det faller snöflingor just nu utanför mitt köksfönster.

 5. Lina’s avatar

  Ser ljuvligt ut. Precis sådär trodde jag också att det skulle vara att långsegla 🙂 Väntar med iver på fler bilder från Mallorca. Ha det gott!

 6. Thomas Veber’s avatar

  Va trevligt att läsa och se! Ni har verkligen mycket att se fram emot – speciellt på ostsidan av Mallorca. Och får ni möjligthet, så åk in till Palma och sök om tillstånd till att besöka Cabrera precis söder om Mallorca. Det kommer ni inte att ångra!

  Ha det bra!
  Thomas
  Skanör

 7. Taru’s avatar

  Underbara bilder! Ser så fram emot att se och läsa om era nya äventyr runtom i Medelhavet.

 8. Agneta’s avatar

  Hej kära Adam och Camilla!

  Vill bara tacka för dessa härliga bilder, upplevelser och delar av ert liv som ni förmedlat oss alla! Barcelona var verkligen en så härlig plats som ni på olika sätt lyckats förmedla. Underbart att ni nu är framme vid nästa etapp. Vi som “står bredvid” och följer er i det ni gör och som många av oss skulle önskat/vågat, är tacksamma för vad ni förmedlar oss. Ser fram emot era fortsatta äventyr!!

  Stor kram!
  Agneta och Ulf

 9. Ralph’s avatar

  Håller med om att ni inte får missa Cabrera. Ni behöver dock inte åka till Palma för att söka tillstånd. Går att göra från i princip vilken hamn som helst som har fax och är hjälpsamma. Vi gjorde det från Porto Petro.

 10. Peter’s avatar

  Härliga bilder! Ni är duktiga fotografer. Roligt att följa era upplevelser på bloggen.

 11. Adam’s avatar

  Hej på er alla och tack för alla kommentarer!

  Alla tips mottages tacksamt och vi ska försöka hinna med dem alla + en hel del annat. Liksom de flesta andra här reser vi runt med Imrays pilotböcker vilket gör att man känner sig lite som en Asienresenär med en LonlyPlanetbok i högsta hugg.

  Svårt att föreställa sig snöflingor när vattentemperaturen börjar närma sig 20°C … Och när det gäller bilderna tackar vi för kommentarerna! Måste säga det samma till dig Taru – de du tog ombord på den där mysiga lilla segelbåten ni var ute med gick inte av för hackor!

  P.S. Lina, det kanske är dags för oss båda att leta upp en söderhavsatoll när ni har fixat en större båt. Vi kan ju alltid stanna till i Västindien och segla eskader med Taru och Alex dit …

Adams förläggare

Collings-Förlag