Det känns lite tomt

Hej då mina vänner!

Året var 1994 och jag satt inlåst på en arbetsplats i en av Sveriges mest främlingsfientliga orter. Jag hatade mitt jobb och utsikten från mitt fönster. Det var då jag började dagdrömma om en person som levde ett liv som var raka motsatsen till mitt.

Han bodde på en segelbåt och hans föräldrars jobb bestod i att segla runt med turister i Västindien. Efter ett tag hade jag tänkt ut en historia om mitt alter ego som jag började skriva ner i ett enkelt ordbehandlingsprogram på min Ataridator. Kort därefter tog jag tag i mitt eget liv och skrivandet fick en paus som varade ända fram till för tre år sedan. Men historien fanns hela tiden i mitt huvud och jag visste att någon gång i framtiden skulle jag skriva klart den. Naturligtvis gick textfilerna på disketten från min gamla Atari inte att rädda men det var nog mest tur. Historien blev bättre den här gången, dessutom har jag haft stor hjälp av Camilla som fick fria händer när det gällde det språkliga finliret.

Som jag tjatat om tidigare har ett av målen med att spendera vintern här i Barcelona varit att färdigställa mitt manus – och nu är det klart! Finn (som min 15-årige huvudperson heter) och hans familj är just nu på väg till Sverige i ett par gröna vadderade kuvert. Mottagarna av dessa kuvert är en handfull förlag som ger ut ungdomsböcker. Oddsen för att bli publicerad är minimala, men även om redaktörerna bara skrattar åt mitt manus och skickar tillbaka ett standardbrev med förklaringen att min historia inte passar in i deras produktion för tillfället, så har jag uppnått mitt mål: jag har gett mina karaktärer liv och vi har haft väldigt kul tillsammans under alla dessa timmar.

Vad jag inte hade räknat med var att de skulle lämna ett tomrum efter sig så fort de hoppat ner i kuverten. Men det är klart – om man själv bor på en segelbåt med Barcelona precis utanför relingen behöver man kanske inte dagdrömma om någon i en liknande situation längre …

I mitt huvud har mina karaktärer och deras båt blivit mer och mer verkliga, och en av de sista sakerna jag gjorde var att skissa fram ett omslag och några båtritningar.

Ibland krävs det ett bildbehandlingsprogram för att ens drömmar ska bli verklighet

Naturligtvis seglar mina karaktärer runt i en båt jag själv har ritat, 65 fot borde väl räcka?

P.S. Tack till alla er som stått ut med att höra mig berätta om mitt manus och orkat läsa igenom det – nu ska jag snart börja terrorisera er med en uppföljare!

  1. Svend Erik Madsen’s avatar

    Til lykke med afslutningen (begyndelsen?) af det store skriveprojekt. Håber bogen vil komme frem til boghandlere, så vi også i DK kan læse om dine drømme.
    Jeg synes at se en del Camilla-træk i billedet på det viste omslag, men billedbehandlingsprogrammet har bragt forringelser i forhold til naturen.
    Vor forrige sejlbåd, en Bandholm 30, hed også AVALON. Finns AVALON er en flot båd i en fin størrelse.
    Tak for vinterens blokke og hav’ det godt begge to.

    Birgit og Svend Erik Madsen
    ELISE III

  2. Sara’s avatar

    Lycka till kära kusin. Jag ser verkligen fram emot att läsa boken. Jag har ju dessutom fått höra om manuset från annat håll, du kan säkert lista ut av vem.
    Kram Sara

  3. Taru’s avatar

    Grattis för inlämningen och lycka till nu!
    Bokomslaget ser ju helt fantastiskt ut, som en riktigt tung ungdomsklassiker. Kommer gå bra det här.

    Hälsa Camilla.

    /Taru

  4. Ralph’s avatar

    Duktigt jobbat! Tycker dock 65 fot är i minsta laget 😉 Lycka till!

    /R

  5. Adam’s avatar

    Tack för lyckönskningarna – det kan nog behövas!
    Antagligen idiotiskt att skriva om ett projekt som det här på bloggen (men jag räknar med att våra läsare är finkänsliga och undviker att fråga om de inte hör om några positiva besked från förlagen i framtiden …). Vad kul att det finns en Bandholm 30 med samma namn (också en vacker båt)! Har hört av andra att min kvinnliga karaktär påminner om Camilla – faktiskt helt omedvetet!

Adams förläggare

Collings-Förlag