Rena och oskyldiga tankar

Varsågoda. Här är en ritning på min tankrengöringsanläggning – fritt fram att kopiera om du tror på min idé.

Så här lagom till påsk vill man ha extra rent och fint i båten. Och vad känns väl bättre en rengjord bränsletank? Sedan bensinbolagen började blanda i några procent FAME i dieseln har tillvaron för oss båtägare blivit lite mer komplicerad. Förnyelsebar energi är bra på många sätt och just ibland bakterier är det extra uppskattat. Som ni säkert vet finns det sådana som trivs som fisken i vattnet i ”miljödiesel”, särskilt om den blandats med en skvätt kondensvatten. Det växer som aldrig förr i dieseltankar och när bakterierna klumpar ihop sig kan de ställa till med problem i bränsleledningar, filter och spridare. För att hålla bakterierna i schack tillsätter många biocider som tar död på dem (något vi själva också gjort tidigare) men biocider är tämligen giftiga och är kanske inte direkt den typen av tillskott vår planet behöver.

Nästan alla båtägare vi träffar har eller har haft problem med dieselbakterier, och naturligtvis har vi själva också varit drabbade. Förra året bytte vi bränslefilter på löpande band efter att de korkats igen av bakterier. Biociderna lyckades i och för sig ta död på dem men även döda bakterier ställer till med problem. I avliden form ser de precis ut som mörk sirap och är ungefär lika klibbigt. Hur försiktig man än är drabbas man förr eller senare. En stor bov i dramat är nämligen sjömackar som säljer skitig diesel.

En omdebatterad lösning är magnetfilter. Ett filter som har kraftiga magneter och som enligt tillverkare förstör cellstrukturen i bakterierna när de passerar igenom. Tekniken har alltid ansetts vara lite new age-aktig (ungefär som att bota reumatism med magnetarmband) men vi har träffat tillräckligt många med goda erfarenheter för att ge magnetreligionen en chans. Men filtret ska monteras mellan grov- och finfilter på bränsleledningen, och påverkar därför inte miljön i tanken nämnvärt – och därför kommer man att bli tvungen att fortsätta byta grovfiltret i tid och otid. Så därför har jag byggt en tankreningsanläggning. Enkelt förklarat har jag anslutit en slang på bränsletankens lägsta punkt, dragit den vidare till ett bränslefilter, ett magnetfilter, en sugande bränslepump och därefter tillbaka till toppen av tanken. Bränslepumpen pumpar 120 liter i timmen och tanken är att den ska snurra på när vi kör för motor eller när vi helt enkelt känner för att rengöra tanken. Eftersom bränslefiltret är transparent ser man snabbt om bränslet är förorenat, dessutom kan man tappa ur vatten ur det.

Hittills har jag kört runt bränslet ett par varv, tömt filtret ett par gånger och verkar nu ha en ren tank. Men systemet funkar inte bara som tankrengörare – en väldigt positiv bieffekt är att man kan använda det till att pumpa bränsle från en reservdunk till tanken, och dessutom tömma den. För första gången i mitt båtliv har jag tankat båten med en reservdunk utan att spilla en droppe diesel – bara att starta pumpen och låta den gå i 10 minuter så är det klart!

Glad påsk på er alla!

Slut på reservdunkskladdet, dessutom är det påfyllda bränslet filtrerat

Adams förläggare

Collings-Förlag