Normcore

Keps från grekisk turistshop, två år gammal windstopper från Sailracing och skägg som är på gränsen till att börja klia

Jag har beslutat mig för att bli ett mediefenomen. Steg nummer ett i min plan är att använda mig av trendiga nya ord i rubriker till mina inlägg, och steg nummer två är att snabbt haka på nya trender. Att droppa ord som normcore i brödtexten genererar säkert också lite extra trafik till vår blogg så därför gör jag det – normcore.

När vi lämnade Sverige för snart fyra år sedan hade jag aldrig hört talas om hipsters, och inte förrän vi besökte Stockholm för snart två år sedan såg jag dem i verkliga livet. Att vandra runt på Söder var lika fascinerande som ett besök i Serengetiparken men fick mig att känna mig som en medelålders amerikansk turist. I ett desperat försök att passa in gick jag genast och köpte mig ett par sneakers (vilket jag i min enfald trodde var hippt), men sedan insåg jag att hipsters inte alls verkade bära sneakers och att mina nya skor antagligen fick mig att se ännu mer ut som en turist.

Sedan dess har jag blivit mer observant. Efter ett tag gick det upp för mig att P3-Christers nya look inte härstammade från ett vad han ingått med sina polare på fyllan, utan helt enkelt var ett nytt skönhetsideal. Och plötsligt började jag känna igen svenska manliga 20–40-åriga turister på långt avstånd. Ju mer ansiktsbehåring – desto större sannolikhet att semesterfiraren är en svensk storstadsbo. Personligen tycker jag att skägg som är längre än ett par millimeter kliar något alldeles förfärligt, dessutom är det i princip omöjligt att underhålla en hipsterklädstil i Grekland – så av bekvämlighetsskäl har jag hoppat över. Men stärkt av Svenska Dagbladets kulturblogg känner jag mig nu mer rätt än någonsin.

Om du av någon obegriplig anledning missat vad ”normcore” står för kan du läsa mer om det här.

 

Adams förläggare

Collings-Förlag