Plotterpaj

Det här har jag tänk skriva om tidigare – bra att du påminde mig Christopher! Precis innan vi skulle sjösätta för några månader sedan blev jag tvungen att ta tag i ett par saker som jag egentligen inte hade tid med. Bland annat hittade jag inget bra ställe att montera vår nya plotter på, och därför fick jag snabbt försöka komma på en lösning. Jag inventerade våra lådor med gamla beslag och fann ett spinnakerbomsfäste gjort för att sitta runt en mantågsstötta, åkte in till stan (Preveza) och köpte en plastlåda och en burk glasfiberarmerad polyesterspackel. Ur locket på lådan skar jag ut ett hål som var lite mindre än plottern, blandade spackel och tummade ut det på insidan av lådan (ungefär som man tummar ut pajdeg i en pajform). Jag gjorde också ett hål i plastlådan där jag tryckte in spinnakerbomsfästet och göt in det i ”pajdegen”. Efter cirka 20 minuter var spacklet färdiggräddat och jag kunde enkelt lyfta ur min nya pod. Därefter putsade jag den lätt med 400-papper och rollade på ett lager epoxiprimer. Dagen efter sågade jag upp hålet så att det passade plottern, skruvade fast den och monterade poden på piedestalbågen. Allt som allt tog projektet ett par timmar och kostade mig 10 €. I vinter ska jag lägga på ett lager primer till och rolla den med två lager polyuretanfärg.

Så om du som jag är en smula snål, har ont om tid och tycker om att baka paj kan jag varmt rekommendera detta recept. Tänk dock på att polyester lämnar en lätt bismak i pajdegen och att glasfibern kan klia lite i halsen …

Om du är beredd att offra en plastburk och lite glasfiberspackel …

… kan du enkelt baka denna plotterpaj

 

 1. Lars Heaster’s avatar

  Hej Adam & Camilla.
  S/Y Swing ligger för tillfället i Messalongi och vi är hemma i Sverige för lite jobb. Vi åker bil tillbaka ner till Grekland i mitten av November. Vi tänkte köpa en ny utombordare och vill gärna höra vart ni köpte er Suzuki. Hösthälsningar Lars & Maria

 2. Treminutersfeber’s avatar

  Det var visst här föregående kommentar skulle vara.

 3. Christopher Johnsson Eitrem’s avatar

  Tack. Det var det bästa och billigaste tipset på bra länge (är en smula snål och har ont om tid men får väl bli bättre på att laga paj) och då prenumererar jag på i stort sett alla svenska båttidningar:)
  Har ju sett ditt namn i tidningar och det här borde du också “skriva hem” om.
  Är du nöjd med den plottern? Har du radar i den också?
  Den är snygg!
  Christopher

 4. Adam’s avatar

  Hej på er!

  Kul att ni gillar mitt recept! Fyllningen i pajskalet (e7D) är en mycket trevlig bekantskap. Jag kör vår nya radar på den och använder en fast monterad iPad inne i båten som både speglar och kan fjärrstyra plottern via wifi. Har dock haft lite problem med touchskärmen som är svår och kalibrera och hjulet som man använder till att zooma/flytta markör med. Ska reklamera den men vill definitivt ha samma plotter igen! Tänkte göra ett inlägg om den snart.

  Vad kul att höra ifrån er! (Lars & Maria)
  Synd att vi inte lyckades få plats nära er sist vi sågs (vi ankrade i viken under Fiskardho). Men vi kanske kan ses i vinter? Utombordaren köpte vi hos Marinesuperstore: http://www.marinesuperstore.com/item/99165109/suzuki-outboard-2-5-hp-engine. Ha en trevlig bilresa ner hit!

Adams förläggare

Collings-Förlag