Drömmer du om en ny bil?

Vi försöker hänga med i vad som händer där hemma. I början av vår resa läste vi nyheter på nätet varje dag, men med tiden har vi fått en lite mer avslappnad inställning till det ständiga nyhetsflödet. När man inte längre har en lokal förankring tappar de lokala nyheterna snabbt sitt värde. Jag brukar försöka bättra på min nutidsorienterade allmänbildning ett par gånger i veckan och har ett par favoritsidor som jag då besöker.

För ett tag sedan dök det upp en annons på några av dessa sidor (från en känd biltillverkare), som fick mig att börja tänka. Budskapet var: Drömmer du om en ny bil? Min första reaktion var – inte finns det väl någon som drömmer om en ny bil? Jag tänkte att om man nu går runt och drömmer om saker och ting, visst har man väl då större drömmar än om en ny bil? Men sedan slog det mig att jag själv en gång i tiden gick och drömde om diverse 4-hjulingar. Personligen var jag aldrig lockad av nya massproducerade bilar som vem som helst kan köpa, bara man har lite pengar över eller kan tänka sig att låta banken äga den. Jag drömde om engelska, italienska och tyska klassiker med sensuella former och karaktäristiskt motorljud.

Men likväl drömde jag om en bil. Var det så att mitt liv på den tiden var så fulländat att det enda som fanns kvar att drömma om var ett nytt transportmedel? I dag ter sig min dåvarande bildröm helt obegriplig. Egentligen visste jag ju att det jag helst av allt ville ha var ett annat sorts liv – men att ändra sitt liv är betydligt svårare än att köpa en ny bil.

Till dig som läser den här bloggen, och kanske drömmer om att själv ge dig iväg en dag, vill jag här passa på att komma med en liten varning: Var beredd på att du kommer att förändras. Dina tidigare prioriteringar kommer att ställas på ända och du blir dig kanske aldrig lik igen. Du kommer att sluta jämföra dig med dina grannar och du kommer också med tiden att sluta tänka på dig själv som någon som tillhör en viss yrkesgrupp (och att din identitet skulle ha någonting att göra med dit val av yrke). I grund och botten kommer du att bli ett hot mot vårt moderna samhälle. För hur skulle världen egentligen se ut om vi alla trappade ner ordentligt på vår konsumtion och slutade att jämföra oss med människor i vår omgivning?

 

 1. Johan H’s avatar

  Word up!

 2. Agneta’s avatar

  Kan inte hjälpas. Måste bara säga att jag är så stolt och tacksam över den utvecklingen denna resa inneburit för er!
  Agneta

 3. Adam’s avatar

  Så himla bra tänkt =)

Adams förläggare

Collings-Förlag