Äntligen ljud!

En av de bästa sakerna med att bo på en båt stavas MUSIK. Man kan i princip spela hur högt som helst utan att det hörs ut. Vi tillhör dem som lyssnar på musik nästan dygnets alla vakna timmar och nu äntligen har vi fått ljud i vår båt. Stereon som tidigare fanns monterad i båten slutade nog att fungera ungefär samtidigt som Depeche Mode släppte sin sista riktigt bra platta. En kassettbandspelare med tillhörande CD-växlare (två utdöda ord i en mening!) och två minimala högtalare med söndervittrade element som dessutom var fasvända var inte mycket att spara på. Med från Sverige följde en ny bilstereo (inte helt ny men väldigt bra), 8 högtalarelement, delningsfilter, kraftiga förtennade kablar och en massa andra bra-att-ha-stereoprylar.

Den här gången vill vi ha möjlighet att koppla in iPod, DVD, datorer mm på olika ställen i båten. Dessutom ska man på ett enkelt sätt kunna välja vilka högtalare som ska spela. Jag började skissa och kom fram till att en av båtens fulaste och sämst nyttjade platser skulle få bli vårt nya ”musikcentrum”.

En typisk installation i vår båt … Lite olika instrument och prylar utplacerat utan någon egentlig tanke bakom.

Och så här blev det färdiga resultatet. iPoden har fått den plats den förtjänar och ovanför kan man välja vilka högtalare som ska spela, dessutom har jag byggt in en switch där man kan välja mellan 4 olika aux-ingångar.

Till panelen har jag använt Ikeas svarta stänkskydd gjort för att monteras i kök. Etiketterna har jag fått utskrivna på vattentåligt fotopapper och hålen de sitter monterade bakom har jag fräst ut med min överhandsfräs. iPod-dockan sitter monterad i en bit plywood som jag har klätt med vitt laminat.

Vad ska det bli av den här papplådan månntro?

En bokhyllehögtalare! Jag började med att bygga en dummy i papp, därefter delade jag på den och använde de olika bitarna som mall till en identisk låda av plywood. Även här kom stänkskyddet till användning.

Vårt soffbord står med på listan över ergonomiska missfoster här i båten. Största irritationsmomentet var att underredet var placerat så nära soffan att det inte gick att ta sig förbi! Dessutom tog det upp en hel sittplats. 

Nu har jag kapat ner stommen cirka 10 cm, byggt in två basar som fått varsin dämpad låda, satt in tre 220 V uttag och byggt in en aux-ingång kopplad till stereon. 

Camilla provlyssnar högtalarna. Utanför hällregnar det men vad gör väl det när man ändå vill vara inne och göra en ny spellista i iTunes.

 

 1. Johnny’s avatar

  Snyggt jobbat! Mest imponerande är prioriteringen tycker jag. På en båt finns så många dimensioner, rigg, motor, skrov, kök e.t.c, e.t.c. En göra-lista kan ju bli hur lång som helst..Gjorde något liknande på vår Nova en gång och det är bland det roligaste man kan fixa på en båt. Hälsningar från vinterlandskap i Stockholmstrakten, 12 minusgrader.

 2. BennyB’s avatar

  Hej på er igen!
  Sjukt fint jobb igen! Vad är det för stänkskydd du pratar om?
  Och har du något kopplingshema så man kan få se hur du kopplat ert ljudsystem?

  Och vad är det för element?

  Härliga vinterhälsningar från 40cm snöigt Sverige!!

 3. Adam’s avatar

  Hej Johnny och Benny,

  Tack för era uppmuntrande kommentarer! Just nu är vi tvingade att prioritera insidan – det är helt enkelt lite för instabilt väder här för några större projekt på utsidan … Musik kommer högt på vår lista över viktiga saker att ta tag i – båten är ju trots allt vårt hem. Stänkskyddet (eller väggplattan) heter Fastbo och gjord av tjockt högtryckslaminat – ett suveränt material att arbeta med om man har en överhandsfräs. Jag ska sätta ihop ett kopplingsschema och lägga ut när jag får tid till det.
  God jul på er!
  /Adam

Adams förläggare

Collings-Förlag