Fyra meter bokhylla

Bokhyllor är trevliga hyllor – åtminstone om de används till att förvara böcker i. Själv har jag nu nästan byggt klart min fjärde eller om det kanske är min femte bokhylla. Och visst är det väl konstigt att i princip alla serietillverkade båtar bara har några futtiga centimetrar disponerade för böcker? Hittills har jag inte träffat en enda seglare som inte gillar att läsa och har båten full av böcker – inte så konstigt att många beklagar sig över tillverkarnas märkliga prioriteringar. Knappt någon plats att förvara sina böcker på men nog fasen klämmer de in en mikrovågsugn … Jag har aldrig hört talas om någon som använder mikrovågor till något annat än att tina djupfryst mat med – och hur ofta gör man det i en båt?!

Nåväl, nu var det inte mikrovågsugnar det här inlägget skulle handla om. En av de saker vi föll för när vi såg vår nya båt för första gången var sjökojen ovanför soffan på babord sida i salongen. Men inte för att vi tänkte sova där – äntligen skulle vi få plats att bygga en ordentlig bokhylla! I princip allt material som använts till den kommer från båten – bl.a. har vi använt en del av det gamla sidstycket till vår säng och några lister från den främre toaletten.

Om vi nu skulle få för oss att korsa en ocean eller två i framtiden är det bara att lossa några skruvar, plocka ner mittstycket, hyllplanen och voilà – bokhyllan är på nytt en sjökoj.

Här har jag precis limmat på teakfaner på mittstycket och håller på att slipa till kanterna. Den främre delen är massiv och började sin karriär i båten som sidstycke till vår säng.

Så här såg babord sida ut fram till för några veckor sedan

Och så här ser det ut nu. Nu återstår det bara att bygga att skydd så att böckerna inte ramlar ur när vi seglar, dessutom ska teaken betsas och lackas. 

I serien ”Bokhyllenostalgi” har vi här kommit fram till min andra bokhylla. Den här byggde jag på St Pauli Kyrkogata i Malmö

Och här är min senast byggda på landbacken – i vår vindsvåning på Hjorttackegatan i Malmö

 1. BennyB’s avatar

  Hej på er! Har följt er sedan länge, och bara njuter av era vackra bilder! Hoppas man själv får chansen att ta sig ner och njuta av livet!

  Jag gillar att se att ni bygger om lite och har med bilder på era projekt! Fortsätt gärna med det

 2. Adam’s avatar

  Hej Benny,
  Det värmer alltid med kommentarer som din! Kanske ses vi i en avlägsen ankringsvik någon gång i framtiden. Hoppas att du gillar mitt stereoinlägg!

 3. Christopher Eitrem’s avatar

  Hej.
  Bocker ar bra!
  Jag har varit med pa hela resan via bloggen sen ni stack ivag. Ni skriver bra, det ar alltid snygga bilder och mycket inspirerande. Sa pass inspirerande att vi bestamt oss for juni 2015 blir var segling av. Undrar om jag far stalla nagra fragor ang batval bla?

  Christopher Eitrem

 4. Adam’s avatar

  Hej Christopher

  Tack för dina fina ord! Vi tar åt oss och blir en smula malliga …
  Jag misstänker att det inte bara är vår blogg som har inspirerat er till att kasta loss – men om vi har bidragit till ert beslut känns det som att vi har åstadkommit något bra med den. Det är ju precis det vill göra, att fungera som inspiration.
  Naturligtvis får du gärna ställa frågor om båtval o.s.v. Precis som alla andra är jag partisk och har min egen filosofi om vad som är det bästa flytetyget, men det är alltid kul att dela med sig. Jag skickar ett mail till adressen du har angivit.

  Hälsningar
  /Adam

 5. Benny’s avatar

  Hej igen!
  Kul att se er i vattnet! Och framgångarna med båten! mycket snyggt måste jag säga, imponerad av ditt slit Adam och camillas tålamod 😉 ( och arbete såklart!!)

  Har du tips på byggande av bokhylla hemma och i båt?? Sjukt sugen men vet inte vart jag ska börja… Tacksam för svar… Ps det gäller även dina högtalare… Vilka element? Och lådvolym…

  Trevlig segling

 6. Adam’s avatar

  Hej Benny!

  Tack för komplimangerna! Jag tror att du har förstått precis hur det ligger till med tålamod och slit … Tyvärr kommer det att behövas ganska mycket mer av den varan. Men det hjälper helt klart att få prova båten i vattnet!

  Jag ska ge dig mycket bra nybörjartips på bokhylleprojekt (det var så jag byggde mina två första). Köp Ikeas Billybokhyllor, skruva fast reglar mellan dem och täck framkanten med en lagom bred list. De bakersta reglarna (de närmast väggen) skruvar du fast i väggen. Om du vill att bokhyllan ska se helt inbyggd ut tar du av golvlisten bakom och sätter fast den på bokhyllan. Du kan bygga ihop flera hyllor på höjden (skarva precis i överkant med ett hyllplan) och såga helt enkelt av den överst bokhyllan så att den passar takhöjden. Avsluta med en taklist. Välj rätt bredd på reglarna så kan du fylla ut en hel vägg.

  I båten är det svårare att komma med tips eftersom det beror till stor del på vilken typ av utrymme du har, träslag i resten av båten mm. Tänk på att vad du än bygger i båten är det ett måste att göra färdiga mallar av allt i papp innan du börjar såga.

  Elementen är Biltemas ”dyraste” bilhögtalare och de låter mycket bra trots sitt låga pris! Jag började med att räkna på alla lådorna men insåg snabbt att det utrymme som fanns inte passade till mina beräkningar. Så i slutändan byggde jag bara lådor som passade och justerade så mycket jag kunde med basreflexer, längden på basreflexröret och dämpmaterial. Resultatet blev över all förväntan trots varierande volym.

  Lycka till med projekten!

  /Adam

 7. Stefan Eriksson’s avatar

  Fantastisk blogg. Precis varit i Nice och längtar nog till Medelhavet efter pensionen. Här är det dock fråga om era fantastiska platsbyggda bokhyllor. Vad använde ni för material och färg?

  Mvh
  StefanE

Adams förläggare

Collings-Förlag