Beslutsångest

Camilla har fyllt år. Hennes tredje födelsedag som båtboende och i ärlighetens namn måste jag säga att det där med presenter inte är helt lätt om man lever som vi gör. En av de svåraste sakerna med att lämna vårt hem i Sverige var att vi inte visste vad vi skulle göra med alla våra saker? För även om vi varit ganska duktiga på att göra oss av med prylar under årens lopp kunde vi bara ta med oss en bråkdel av dem när vi flyttade in i båten. En gång i tiden trodde jag att jag skulle ha svårt att klara mig utan min fina bil och även saker som jag nästan aldrig använde hade jag ett känslomässigt band till – det var då det. Så här i efterhand ter sig prylsamhället mer och mer absurt.

De flesta långseglare vi träffar på njuter av sina nya enkla liv och har slutat konsumera bara för att få tiden att gå. Våra telefoner använder vi så sällan att vi ofta glömmer bort att ladda dem och vi tittar aldrig på TV. Faktum är att vi inte ens har någon TV och tro det eller ej – det är 100% självvalt.

Så vad ger man då till en person som säger att hon har allt hon vill ha och aldrig drömmer om att åka på semester?

Jag började lite försiktigt med att föreslå en Bugatti – men Camilla tyckte att Grand Hotels meny (i Sollér) såg mer intressant ut …

Nåväl, det var kanske tur det. Var skulle vi få plats med en Bugatti – vi som knappt får plats med våra hopfällbara cyklar. Men en sådan här liten sak borde vi ju få plats med!

Eller kanske den här?

Nix, motorfordon tillhör tydligen det förgångna. Vi bestämmer oss för att rensa våra hjärnor och vandrar upp till en av världens vackraste byar.

Just det – Fornalutx 

Vi slår oss ner och pustar ut vid torget en stund. Alla mina presentförslag ratas och till sist bjuder jag på en öl i hopp om att den ska få min fru att berätta vad hon vill ha.

Tänk vad enkelt det var: upplevelser, mat och dryck. Vi började födelsedagen med en frukost på Hotel Marina (bara ett stenkast från vår ankringsplats). Därefter blev det 1 timmes honungsmassage på deras spa-avdelning.

Födelsedagen fortsatte med en och en annan drink nere i hamnen …

… och ett besök på den lilla familjeägda restaurangen Can Marinero. Det blev fyra sorters grillad fisk direkt från havet utanför – smaskens!

  1. Adam’s avatar

    Min fru och jag tänker likadant. Upplevelser är viktigare än prylar.

Adams förläggare

Collings-Förlag