Fikadags

Fredagsfika

Att fika i båten är ganska oslagbart, det tror jag alla som någon gång upplevt den där första vårdagen i hamnen, när man efter en hård dags arbete slår sig ner i sittbrunnen omgiven av slipmaskiner, putstrasor och målarburkar och öppnar termosen med kaffe och påsen med kanelbullar och bara njuter, skulle hålla med om.

Och faktum är att den där känslan på något sätt hänger kvar, trots att det är snart 20 månader sedan vi började betrakta vår båt som ett hem i stället för ett semesternöje. Det är något visst med att fika i en båt. Oavsett om det bjuds på termoskaffe och kanelbulle eller finfredagsfika bestående av frasvåffla stekt i stekjärn (nix, inget våffeljärn ombord) med en klick yoghurt och lingonsylt.

Hursomhelst, fikas gör det mycket i den här båten.

 En ofta förekommande fika, mackor och kaffe. Bästa som finns, helt enkelt.

Den här fikan tog mycket längre tid att framställa än att sätta i sig, kan jag lova. Gott var det i alla fall.

Sconesfika. Ännu en favorit. Och engelsmännen blir faktiskt imponerade.

Osvensk fika. Men bra ändå.

Ett underbart fikatillbehör är crema de almendras, en mjuk mandelkräm som inte smakar det minsta som mandelmassa och kan ätas precis hur som helst – eller blandas ut i vatten till en fantastisk mandeldrink!

Adams förläggare

Collings-Förlag