Ny ö, nya möjligheter

Så var det klart. Vi har tagit oss till Ibiza och tyvärr inte med vindens hjälp. Trots en lovande prognos med precis lagom starka vindar blev vi tvungna att starta motorn. 50 sjömil, 13 liter diesel och 9 timmar efter att vi lämnat Port de Andratx kom vi fram till Cala Portinatx på Ibizas norra udde. Trots motorgång var det en ganska trevlig överfart: inte ett moln på himlen, precis lagom varmt och helt platt vatten.

Dessutom fick vi besök från ovan. Lite drygt 15 sjömil ut från Mallorcas kust landade två stycken trollsländor på Isola. Vad sjuttsingen gör två insekter med bräckliga små vingar ute på öppet vatten? Har de bestämt sig för att emigrera, tävlar de om vem som vågar flyga längst ut från land eller är de rent av självmordsbenägna? De följde med oss lite över en timme och plötsligt bestämde sig båda två för att dra vidare. En liten stund senare och precis halvvägs mellan öarna var det dags för nästa besök: en mycket liten fågel började cirkla runt oss och efter ett antal ängsliga försök bestämde den sig för att parkera på mantåget. Samma fråga dök upp i våra huvuden igen – varför? Är det kanske en extremt asocial flyttfågel som bestämt sig för att flytta ensam det här året? Om du känner igen vilken sorts fågel det här kan vara – lämna gärna en kommentar här under.

Hej då Mallorca, hoppas att vi ses snart igen!

Fripassagerare nr 1

Fripassagerare nr 2 inspekterar sitt blivande transportmedel …

… och slår sig ner en stund

  1. Bengt’s avatar

    Hej på er.
    Har nu följt er sen ni skrev första gången i tidn. Segling och sen vidare på webben. Svaret på dagens fråga är rödhake skickar med en länk för vidare kunskap http://sv.m.wikipedia.org/wiki/Rödhake Eftersom jag tillhör skaran som inte har kommit iväg utan lever drömmen genom att följa seglare på webben vill jag nog påstå att de skojiga typerna ni efterlyser finns på andra sidan det smala hålet vid klippan. För övrigt är det riktigt uschligt i Sverige och båten ligger på land. Många seglarhälsn. Bengt

  2. Agneta’s avatar

    Vi håller med Bengt,visst är det en rödhake.
    Många kramar Agneta & Ulf

  3. Adam’s avatar

    Hej och tack för fågelupplysningen! Vi hade våra mistankar att det skulle vara just en rödhake – kändes bara så svenskt … Lite som att träffa på en simmande älg i en vik med turost vatten.
    Det är lika kul var gång vi får reda på att vi har läsare som följer oss! Hoppas att vi lyckas förmedla en något så när rättvisande bild av hur det är att vara längeseglare. Och vem vet, kanske inspirerar vi någon att kasta loss en dag;-)

Adams förläggare

Collings-Förlag