Victoria 38 – The gentleman’s choice

Hur stor är den perfekta långseglar/bobåten? Enligt Jimmy Cornell (en av världens mest erfarne långseglare, grundaren av ARC-rallyt och författaren till en mängd långseglarböcker) ligger den perfekta längden på mellan 35 och 42 fot. I detta väger han in allt från säkerhet, komfort, storlek på stuvutrymme, möjlighet att hantera båten med liten besättning, mängden underhåll och en del andra faktorer. Men det som framförallt är avgörande för båtval är något helt annat – nämligen ekonomi. Visst träffar man på långseglare med näst intill obegränsad ekonomi men överlag är långseglare några mästare på att hålla i pengarna. Ekvationen är ganska enkel: ju längre de räcker – desto längre kan man vara ute.

När vi gav oss av hade vi vid flera tillfällen övervägt att byta upp oss några fot, men det stupade alltid på vi tyckte lite för mycket om vår lilla båt för att kunna skiljas från henne. Någon gång i framtiden kommer vi säkert göra slag i saken och med tiden har en lista med för oss viktiga punkter börjat antecknas. Till att börja med ska nästa båt under inga omständigheter vara över 12 meter lång. Om man passerar denna magiska gräns blir hamnavgifterna här i Medelhavet vanligtvis dubbelt så höga. Här på bryggan pratas det mycket om hur den perfekta båten på precis under 12 meter bör se ut.

När vi för några månader sedan såg att en av hamnens vackraste båtar var till salu blev vi nyfikna. Att hon dessutom var i mycket gott skick, utrustad till tänderna, bara 11 år gammal och precis under 12 meter gjorde inte saken sämre. Ägaren var en mycket sympatisk gentleman som lagt många timmar på att förfina sin båt. Båten, en engelsk Victoria 38, har bara tillverkats i ett fåtal exemplar. Innerutrymmena kan inte tävla med ny massproducerad båts men kvalitén var på topp och när man ser alla charterbåtarna som mest påminner om uppjästa degar där de ligger på grannplatserna är valet enkelt. En Victoria 38 kommer att vara lika vacker om 10 eller 30 år och ägaren kommer alltid att få uppskattande kommentarer. Jag hjälpte doktor Georg att segla hem sin klenod efter att hon fått en rengöring och lite ny bottenfärg borta i grannhamnen. Kvällen efter blev Camilla och jag inbjudna på katalanska delikatesser i sittbrunnen – mycket trevligt och gott!

Vi får väl fundera lite …

P.S. Vår Isola är ju inte så dum heller.

Ömsom dimma

Ömsom sol

Även sittbrunnen funkade bra

Och maten som serverades i den

 1. Linda’s avatar

  Hur många gäster får plats i denna skönhet? Undrar alltid ressugna syster L

 2. Rasmus Lindström’s avatar

  Hejsan, hoppas allt är bra idag!

  Jag har varit inne på din blogg (http://www.yachtisola.com) några gånger den senaste tiden och jag måste säga att jag tycker att den är riktigt, riktigt bra.

  Jag jobbar själv med en sajt som heter Luftgrop (www.luftgrop.se), där man kan söka efter billiga flygbiljetter och snart även hotell och charterresor.

  Siten är 9 år gammal men jag har precis gjort om mer eller mindre allt.
  Jag kommer att lägga upp en rubrik på Luftgrop som heter Våra Bloggvänner. Här kommer våra besökare enkelt kunna hitta riktigt bra resebloggar och jag skulle väldigt gärna vilja att du finns med. I utbyte skulle vi vilja ha en länk hos dig i sidfoten eller i menyn.

  Det hade varit jätteroligt om vi kunde påbörja ett samarbete, lägg gärna ett mail!

  Hittar dock inte några kontaktuppgifter till dig, så du kan väl höra av dig.

  Hälsningar,

  Rasmus Lindström
  Luftgrop.se

Adams förläggare

Collings-Förlag