Ruhrgebiet à la 2010

En av de bästa sakerna med segling är alla trevliga människor man träffar i hamnar. När vi besökte Öppet Varv på Orust 2008 blev vi invinkade i hamnen av ett tyskt par med en likadan båt som vår. Paret, som heter Michael och Sabine, blev snabbt våra vänner och vi spenderade ett par dagar tillsammans i Ellös hamn och på mässan.
Sedan dess har vi haft kontakt på mailen och eftersom vi just nu är i slutet av Dortmund–Ems–kanalen som är väldigt nära deras hem i Bochum bestämde vi träff. I fredags lade vi till i Yacht Club Dortmund–Ems och våra tyska vänner kom och mötte oss. Vi packade det mest nödvändiga och snart därefter bar det iväg i bil till Bochum. I tre dagar (och en stor del av nätterna) blev vi bortskämda av Michael och Sabine som tog emot oss som om vi vore kungar. Ruhrområdet är kulturhuvudstad i Europa 2010 och alla våra fördomar om Tysklands industriella centrum ställdes på ända! Området de bor i består av stora sekelskiftesvillor inbäddade i frodig grönska.

I deras takvåning serverades det årgångsviner på terrassen, vi grillade, fick träffa deras vänner, såg Tyskland ta brons i fotbolls-VM och åt lyxiga frukostar i timtal. På dagarna bekantade vi oss med staden och hela tiden gjorde vi stopp på deras favoritkrogar, glassbarer och caféer.

Camilla och jag blev tilldelade det nyrenoverade tornrummet med utsikt över stora delar av staden och känslan av att vi befann oss på ett 5-stjärnigt hotell med helpension var påtaglig. Vielen dank, Michael und Sabine! Nu ser vi fram emot att ni kommer och besöker oss i Barcelona!

 1. Lina’s avatar

  Ja! Jag visste det! Ni har nu levererat en helt bunt med fantastiska bildbevis som jag ska visa Johan. Äntligen kan vår debatt om Tyskland som skönhet eller odjur avvecklas. Tyskland kan ju vara hur vackert som helst!

  Ni ser ut att ha det helt ljuvligt. Jag hårdbevakar er blogg och blir lika glad varje gång ni skrivit. Vi tänker på er ofta och det går knappt en dag utan att ni kommer på tal hemma hos oss. Lev väl och jag hoppas att vi ses snart!
  Kram Lina

 2. Adam’s avatar

  Vad kul att vi blir lästa! Det är bara att krypa till korset och erkänna – Tyskland är väldigt trevlig!

  Vi pratar nog lika mycket om dig och Johan:-) Om du inte redan visste det så kan jag meddela att det är värt allt slit ni håller på med! Fattar inte varför det tog mig nästan 42 år innan livet började på riktigt …

 3. Adam’s avatar

  Vad händer? Väntar med spänning på lite update =)

 4. Sara’s avatar

  http://www.sylusen.se/

  Hej
  Jag hittade den här länken, när jag läste blekinge läns tidning på nätet.
  Det verkar vara många som ska segla på de stora världshaven.
  Ha det bra
  Kram Sara

 5. Adam’s avatar

  Hej Adam,

  Vet ni några bra böcker om kanalfärder genom Europa ner till medelhavet?
  Hur går det annars för er?

  Häls,
  Adam

 6. Adam’s avatar

  Hallå Sara

  Vad kul att du följer oss! Vi tänkte lägga upp länkar till andra långseglare med tiden och Lusen kanske vill vara med.

  Ha det bra och hälsa familjen!

  Kram
  Adam och Camilla

 7. Adam’s avatar

  Hej Adam

  (Inte helt lätt att vänja sig vid att det finns fler med ett så vackert namn;-) Vi är just nu i Maastricht och ska snart korsa gränsen till Belgien. Om du vill läsa mer om hur man tar kanalvägen ner till Medelhavet rekommenderar jag Lars Hässlers böcker, men det finns andra: Ebbe Gustavssons “Det nya båtlivet” och Göran Schildts klassiska berättelser från 50- talet är också spännande.

Adams förläggare

Collings-Förlag